Euroins a intrat oficial în faliment. Tribunalul București a pronunțat în sentință declanșarea procedurii de faliment a companiei Euroins. Conform legislației în vigoare, în termen de 90 de zile de la data pronunțării hotărârii de deschidere a procedurii de faliment, poliţele de asigurare încheiate de societatea de asigurare/reasigurare încetează de drept.

Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) a luat act de hotărârea instanţei, de deschidere a procedurii de faliment pentru Societatea Euroins Asigurare-Reasigurare SA, conform unui comunicat al Fondului.

menţionată în Art 12 alin(1) din Legea 213/2015 actualizată.

În cazul contractelor de asigurări din clasa XV-Asigurări de garanţii, termenul de încetare de drept a poliţelor este de 150 de zile. Acest termen, în cazul societăţii Euroins Asigurare-Reasigurare SA se împlineşte la 7 noiembrie 2023.

La 17 martie 2023, data ridicării licenţei de funcţionare a asigurătorului, la Euroins Asigurare-Reasigurare S.A erau valabile circa 3,66 milioane contracte de asigurări, dintre care aproximativ 2,76 milioane contracte RCA.

La data de 9 iunie 2023, mai sunt valabile circa 2,94 milioane contracte de asigurări, dintre care aproximativ 2 milioane poliţe RCA.

Până la data de 8 iunie 2023, Fondul a primit 92.168 cereri de plată din partea creditorilor de asigurări ai societăţii Euroins Asigurare-Reasigurare SA..
Potrivit sursei citate, decizia din data de 9 iunie 2023 nu este definitivă. Deschiderea procedurii de faliment îşi produce efectele atât în cadrul procedurii de faliment a societăţii de asigurare cât şi cu privire la desfăşurarea activitătii Fondului de Garantare a Asiguraţilor.

Astfel, în termen de 90 de zile de la data pronunţării hotărârii de deschidere a procedurii de faliment, poliţele de asigurare încheiate de societatea de asigurare/reasigurare încetează de drept, potrivit dispoziţiilor Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă. Termenul de 90 de zile se împlineşte la data de 8 septembrie 2023. Potrivit legii, lichidatorul judiciar are posibilitatea de a denunţa poliţele înainte de împlinirea acestui termen.

De asemenea, de la data deschiderii procedurii falimentului, în cazul societăţii Euroins Asigurare-Reasigurare SA., începe să se calculeze termenul limită/maxim, de 90 de zile, pentru depunerea cererilor de deschidere a dosarelor de daună-anexa 7, prevedere

Instituţia recomandă potenţialilor creditori de asigurări ai asigurătorului să completeze online formularele dedicate cererilor de plată/deschidere dosare daună, pe site-ul FGA, www.fgaromania.ro.

Creditorul de asigurări poate urma separat, pe lângă procedura administrativă necontencioasă prevăzută de Legea nr. 213/2015 pentru încasarea despăgubirii de la FGA şi procedura de faliment a asigurătorului prevăzută de Legea nr. 85/2014, în vederea recuperării creanţei sale din activele asigurătorului aflat în faliment, inclusiv pentru suma cuvenită care depăşeşte plafonul de garantare prevăzut la art. 15 alin. (2) din Legea 213/2015

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.