Ca urmare a creșterii punctului de pensie, plafonul pensiilor până la care medicamentele sunt compensate de stat în proporție de 90% va fi majorat de la 1 ianuarie 2024. 

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a elaborat un proiect de hotărâre de guvern, care urmează să fie aprobat până la finalul acestui an de către Executiv.

Proiectul de act normativ prevede modificarea anexei nr. 2 din Hotărârea Guvernului nr. 521/2023 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.

Proiectul hotărârii de guvern arată că sintagma “venituri din pensii şi indemnizaţie socială pentru pensionari, de până la 1.608 lei/lună inclusiv, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri” se înlocuieşte cu sintagma “venituri din pensii şi indemnizaţie socială pentru pensionari, de până la 1.830 lei/lună inclusiv, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri”.

Inițiatorii actului normativ argumentează că majorarea plafonului la 1.830 lei pe lună are vedere creșterea cu 13,8% a valorii punctului de pensie, începând cu data de 1 ianuarie 2024, “astfel încât să nu fie afectat accesul pensionarilor la medicamente compensate cu 90%”.

De la 1 ianuarie, valoarea punctului de pensie se majorează cu 13,8%, de la 1.785 lei la 2.032 lei, transmite 360medical.ro. Potrivit legislației, finanţarea compensării medicamentelor pentru pensionarii cu pensii mici se asigură în proporţie de 50% din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS) şi de 40% din bugetul Ministerului Sănătăţii, sub formă de transferuri către FNUASS.

În perioada ianuarie – septembrie 2023, în cadrul programului de compensare cu 90% pentru medicamentele din sublista B au fost eliberate 2,01 milioane de rețete aferente unui număr de 432.525 de pensionari, cu o valoare totală de 238,4 milioane lei, potrivit datelor prezentate în nota de fundamentare a actului normativ.

Sursa: Newsinn

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.