Ministrul Energiei îl acuză pe primarul Capitalei, Nicușor Dan, că tergiversează fuziunea dintre Electrocentrale București – ELCEN și Termoenergetica, fostul RADET. Sebastian Burduja susține că edilul-șef refuză accesul la apă caldă pentru aproape 1,5 milioane de locuitori ai Bucureștiului.

Conform unui comunicat al ministerului, refuzul primarului general al Capitalei, Nicuşor Dan, de a promova o hotărâre a Consiliului General al Municipiului Bucureşti pentru aprobarea, de principiu, a fuziunii dintre ELCEN şi Termoenergetica, motivat de faptul că există deja o intenţie pe care acesta a exprimat-o în anul 2021, „aruncă în derizoriu chestiunea vitală a termoficării din Bucureşti”.

„Atitudinea lui Nicuşor Dan este tipică pentru modul în care a fost administrat Bucureştiul în ultimii trei ani şi jumătate. Este aceeaşi reţetă a haosului general: iresponsabilitate, incompetenţă şi ignoranţă. Să refuzi cinic să rezolvi problema apei calde şi încălzirii pentru peste 1,5 milioane de cetăţeni înseamnă să le refuzi bucureştenilor dreptul la o viaţă civilizată. (…) Fuziunea ELCEN-RADET nu e un moft şi nu trebuie să devină victima unui orgoliu personal al primarului care pretinde că le ştie pe toate. Victimele sunt milioane de bucureşteni. (…) Da, nimic nu este uşor, dar prima condiţie este să îţi pese şi să respecţi legea. Pe subiectul fuziunii ELCEN-Termoenergetica, solicit public primăriei generale să respecte legea şi să includă pe ordinea de zi a Consiliului General, de urgenţă, proiectul de hotărâre fără de care nu putem înainta”, a declarat ministrul Energiei, citat în comunicat.

Sursa citată precizează că, în urma notificării făcute de administratorul judiciar al Electrocentrale Bucureşti, aflată la acea dată în insolvenţă (2021), cu privire la acordarea unui drept de preempţiune pe o perioada de 6 luni pentru exprimarea unei intenţii angajante de către Municipiul Bucureşti de cumpărare a activelor ELCEN conform Planului de reorganizare modificat a activităţii Electrocentrale Bucureşti, Municipiul Bucureşti, prin primarul general, a transmis adresa înregistrată sub nr. 167/13.01.2021 prin care şi-a exprimat intenţia privind cumpărarea tuturor activelor Societăţii Electrocentrale Bucureşti, sub condiţia actualizării evaluării patrimoniului acestei societăţi cu data de referinţă 31 decembrie 2020 şi a aprobării Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

„Cu toate că Electrocentrale Bucureşti S.A. s-a conformat acestei solicitări, actualizând evaluarea patrimoniului său, printr-un evaluator independent, primarul general al Municipiului Bucureşti nu a transmis o ofertă angajantă, cu indicarea sursei de finanţare pentru cumpărarea activelor ELCEN, chiar dacă prin Hotărârea nr. 284/2021 Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat de principiu tranzacţia. Acest transfer de afacere nu a mai putut fi realizat în condiţiile în care Municipiul Bucureşti nu a identificat sursa de finanţare pentru plata activelor ELCEN”, se mai arată în comunicat. 

Sursa: Realitatea Financiara

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.