Federaţia Naţională a Sindicatelor din Cultură şi Presă CulturMedia a anunţat, marţi, că membrii săi nu vor participa la Noaptea Europeană a Muzeelor din cauza „tergiversării” măsurilor promise şi a făcut apel la Reţeaua Naţională a Muzeelor din România şi la Asociaţia Managerilor din Muzee să se solidarizeze cu revendicările salariaţilor suspendând ediţia din acest an a evenimentului.

„Federaţia Naţională a Sindicatelor din Cultură şi Presă CulturMedia şi Confederaţia Naţională Sindicală Cartel Alfa informează membrii că Ordonanţa de Urgenţă ce vizează remedierea discriminării morale şi salariale la care au fost supuşi salariaţii din sistemul muzeelor şi bibliotecilor publice nu a fost adoptată în conformitate cu acordul la care s-a ajuns ca urmare a negocierilor purtate cu reprezentanţii Ministerului Culturii şi ai Guvernului. Considerăm că actul normativ promis şi neonorat arată imaginea unui ministru care nu poate lupta pentru o justă reparaţie materială şi morală, pentru un sector profesional ignorat, uitat şi minimalizat de toate guvernările, în ciuda complexităţii, importanţei strategice şi utilităţii publice a domeniului”, a transmis organizaţia.

Federaţia îndeamnă la solidaritate, invitând toţi lucrătorii muzeelor şi bibliotecilor să participe la un protest organizat pe 18 mai în Piaţa Victoriei.

„Pe cale de consecinţă, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Cultură şi Presă CulturMedia anunţă că membrii săi nu vor participa la evenimentul Noaptea Europeană a Muzeelor în semn de protest împotriva tergiversării măsurilor promise. Acestea urmau să repună angajaţii muzeelor şi bibliotecilor în rândul salariaţilor respectaţi de către autorităţile statului – promisiune neonorată. Ca atare, Federaţia îndeamnă la solidaritate, invitând toţi lucrătorii muzeelor şi bibliotecilor să se alăture şi să participe la protestul organizat pe data de 18 mai, ora 17,00, în Piaţa Victoriei!! Lipsa de solidaritate înseamnă marginalizare, excludere, izolare, sărăcie! Facem apel la Reţeaua Naţională a Muzeelor din România şi la Asociaţia Managerilor din Muzee să se solidarizeze cu revendicările salariaţilor în vederea suspendării în România a ediţiei din acest an a Nopţii Europene a Muzeelor!”, îndeamnă federaţia sindicală.

Potrivit acesteia, „orice presiune sau forţare a angajaţilor de a presta activităţi profesionale în zilele de sărbătoare legală sau după orele de program, exercitată sub orice formă, va fi considerată un abuz” şi, în consecinţă, se vor utiliza mijloacele legale de sesizare a autorităţilor competente, în vederea sancţionării.

„Solicităm din nou Guvernului României să dispună în regim de urgenţă măsurile juste pentru eliminarea discriminării create, precizând că impactul financiar este mic şi se raportează la un număr de maximum 8.000 de salariaţi!”, a mai transmis sindicatul. AGERPRES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.