Consultantul politic Dorin Iacob a adus în discuție modul în care Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, gestionează problema traficului din București. Potrivit lui Dorin Iacob – candidat la Primăria Capitalei, promisiunile inițiale făcute de actualul primar, în 2020, s-au pierdut în haosul rutier, iar acum cetățenilor li se oferă doar consolare în loc de soluții concrete.

Matematica l-a lăsat pierdut in trafic pe Nicușor Dan. Promisiunea făcută bucureștenilor în 2020 că vor avea cu 40% mai puțin timp petrecut în mașini s-a transformat în 2024 în încurajarea: ”E bine că nu suntem mai rău”, spune consultantul politic Dorin Iacob. 

Acesta este de părere că primarului general îi place la fel de mult să se joace și cu cifrele, și cu vorbele. Acum extinde promisiunea rezolvării traficului în 2035. 

“Dragoste cu sila nu se face”, spunea, în 2021, arhitectul american de origine română Michael Horodniceanu, cel care a așteptat în zadar un telefon de la Nicușor Dan după câștigarea alegerilor. Dl Horodniceanu fusese folosit ca argument forte in fața bucureștenilor pentru a-i convinge de bunele intenții ale lui Nicușor Dan, mai subliniază Dorin Iacob, candidat pentru Primăria Capitalei.

În plus, aglomerația din traficul bucureștean nu știe matematică și nici nu vrea să învețe. Nu a fost absolut deloc impresionată de demonstrația făcută de Nicușor Dan în campania electorală trecută, din moment ce nu s-a rezolvat nimic, ba din contră. Aflat bară la bară cu logica, Nicușor Dan spunea în 2020: 
“Semafoarele se pot rezolva cu matematică. Trebuie să fie un semafor cu cameră care să le permită şoferilor să facă stânga. Traficul va fi redus 40%.

Pe principiul “spun orice le place oamenilor să audă doar să câștig”, Nicușor Dan nu a roșit nicio secundă când a mințit bucureștenii. Și pentru că matematica semafoarelor nu părea un argument suficient pentru a-i convinge că știe ce vorbește, Nicușor Dan a plusat. A anunțat că imediat după câștigarea alegerilor un reputat specialist american de origine română îl va ajuta în demersul disciplinării traficului. Un fel de apă caldă care urma să vină de a doua zi. Doar că nu era apă ci trafic, și n-a venit, pentru că nu a fost chemat, consideră Dorin Iacob.

Michael Horodniceanu, specialistul american cu care se lăuda Nicușor Dan în campanie, declara, în 2021, că deși își oferise serviciile pro bono pentru “a ajuta oraşul să fie mai bun din punct de vedere al transportului public şi transport rutier,” primarul general nu l-a mai sunat niciodată după ce a fost ales.

„După alegeri am încercat să iau legătura cu Nicuşor Dan, dar nu am primit niciun răspuns. Ştiţi cum se spune, dragoste cu sila nu se face”, spunea Horodniceanu. 

„Seria minciunilor în lanț în cazul traficului a fost o reușită de campanie. Adevărul a devenit cunoscut însă destul de repede pentru șoferi, care s-au trezit că nu scad ci adună minutele petrecute în trafic și trebuie să recalculeze drastic cât timp trebuie alocat pentru a ajunge din punctul A în punctul B. Primarul Nicușor nu avea asemenea probleme, era obosit de cât efort depusese în campanie să mintă, traficul putea să învețe matematică și singur.

Așa se face că în 2024 același Nicușor Dan consideră suav că: “Dacă vorbim de trafic, privind obiectiv, nu există soluţie miraculoasă.” Dar și că a avut “ naivităţi”  când a făcut promisiuni. Se referă aici la trenul metropolitan, unul din proiectele sale fanion, pentru care a curs multă cerneală colorată pe afișele de campanie. Cu o lejeritate extraordinară, Dan a promis că trenul metropolitan va circula pe șase rute, trenurile ar fi avut o frecvență de două-trei pe oră, o capacitate de circa 200 de locuri, o viteză operațională medie de 40 kilometri pe oră care putea ajunge la o viteză maximă de 80-90 km/h între stații”, mai remarcă Dorin Iacob.

Acum, în 2024, primarul general spune la fel de calm că în campanie “ nu avea informaţiile care este starea proiectului”. Dar asta nu l-a împiedicat să promită. Și ulterior, să se așeze liniștit pe scaunul de primar general.

Nu a fost nicio problemă pentru Nicușor Dan să promită și benzi unice, semaforizare inteligentă, 15 parcări mari Park and Ride, 50 km de linie tramvai modernizată, 900 de tramvaie, autobuze și troleibuze. 

În 2024, nimic din toate acestea. Cât despre  mijloacele de transport, fondurile atrase în mandatul Gabrielei Firea l-au ajutat să scoată totuși pe traseu o parte din cele promise cu larghețe.

Există însă și o veste bună pentru șoferi. Până in 2035, noua dată promisă de Nicușor Dan pentru un trafic decent în București, vom fi cu toții mai înțelepți. Odată cu trecerea timpului, vom înțelege justificarea blocării planului urbanistic general din cauza traficului, cum încearcă acum Nicușor Dan să ne explice și eșecul altei promisiuni, cea a finalizarii PUG-ului pentru care s-a angajat ferm în 2020. Cu Nicușor Dan nu se va rezolva nici una nici alta, dar măcar vom avea timp să acceptăm lucrurile pe care nu le putem schimba, atrage atenția Dorin Iacob.

Sursa: Newsinn

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.