„Ce a fost de pierdut în materie de Roșia Montană, România a pierdut. Anume, în principal producția de aur. Acest lucru s-a întâmplat cu mulți ani în urmă, când România, respectiv Banca Națională a creat această problemă, renunțând la achiziția producției de aur. Renunțând la achiziția producției de aur, resursele de aur au devenit privatizabile lucru care s-a întâmplat imediat. S-au năpustit mai multe clanuri internaționale și cred eu că din înfruntarea acestor clanuri pe problema Roșia Montană România va plăti cele 4-5 miliarde de euro. Povestea că includerea în patrimoniul UNESCO va salva aceste 4-5 miliarde, eu personal n-o cred”, a declarat analistul economic Ilie Șerbănescu la emisiunea Controversat de la Realitatea PLUS. 

Și fostul ministru de Finanțe, Gheorghe Ialomițianu  subliniat faptul că nora de plată pentru România în cazul Roșia Montană va fin substanțială. 

„Vom plăti o sumă foarte mare, indiferent că se va duce spre UNESCO, sau va fi în domeniul economic. Sunt prea mari interese. Să știți că au fost prim-miniștrii care nu au fost de acord cu exploatarea acestei zone și a fost blocajul la Ministerul Mediului. Sigur că cei de acolo, din zona Roșiei Montane doreau. Chiar când am fost ministru de Finanțe  a venit o delegație de la județul Alba că ei vor să dăm drumul ca să fie exploatat pentru că erau locuri de muncă. Din punct de vedere mediu, sigur, alții au spus că ar fi un dezastru pentru România. Nimeni nu poate să spună care ar fi adevărul și care ar fi cel mai bine pentru România, dar cert este că vom plăti o sumă foarte mare. E un blocaj. Sunt mari interese și de-o parte și de alta, și în zona mediului și în zona economică. Era problema și cu Ungaria. Pentru că ne-au amenințat și chiar UDMR în discuții au prezentat că Ungaria se opune acestui proiect, că e afectat mediul în zona de vecinătate. Deci sunt mari interese, nu se știe cum se va încheia, dar unii vor încasa niște bani de la statul român, asta e lucru cert. Și nu puțini”, a explicat Ialomițianu.

La rândul său, economistul Adrian Câciu a prezentat o soluție pentru ca România să nu fie pusă la plată. 

„ Cei care vin cu ideea de ducere a acestui dosar la UNESCO ar trebui să vină cu compensații pentru cetățenii din zona respectivă. Adică nu e de ajuns că ministrul Culturii zice că zona devine protejată de UNESCO. OK, foarte bine. Dacă mergem pe treaba asta, dă și niște bani la oamenii ăia, sau creează-le un climat socio-economic în așa fel să poată să trăiască, ei trăiau din minerit. Asta, unu la mână. Dacă acest dosar se duce la UNESCO, România riscă despăgubiri de 5 miliarde de dolari. Dacă acest dosar nu s-ar duce la UNESCO și s-ar începe exploatarea, va pierde doar un miliard de dolari, pretențiile pentru întârziere. Dar poate să nu piardă niciun ban și poate să se negocieze. Dacă cei care conduc acest stat au curajul să desecretizeze documentele și informațiile cu privire la modul în care acest contract a fost încheiat și acele probe să fie folosite la Washington, este posibil ca România să nu trebuiască să plătească niciun ban. Este o ipoteză pe care eu o lansez public. Mă bazez pe câteva informații, dar decizia este la dânșii.  Atenție, există soluția să nu plătești niciun ban, dar trebuie să demonstrezi că, contractul a fost încheiat viciat, sau cu vicii. Doi, redevențele pot crește, nu numai la exploatarea aurului, ci la exploatarea tuturor resurselor naturale. Mai este o problemă despre care nu se discută deloc în spațiul public. Resursele naturale de la Roșia Montană nu constau numai în aur. Resursele celelalte, de metale rare, sunt de 10 ori valoarea aurului care a mai rămas la Roșia Montană, o exploatare de aur care are câteva mii de ani. Deci aurul l-au tot luat. România ar putea să își plătească și din datoria publică, dacă ar începe o exploatare serioasă, cu un partener serios, cu o redevență serioasă și vă asigur că există destule companii mari, care și-ar dori să preia această exploatare”, a concluzionat Câciu. 

Sursa: Realitatea de Bucuresti

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.