Asociația civică „Ecopolis” împreună cu organizațiile non-guvernamentale 2Celsius și ClientEarth au inițiat chemarea în instanță a Primăriei Generale a Municipiului București. Cele trei organizații acuză municipalitatea de inabilitatea de a asigura un aer curat pentru cetățenii capitalei.

„Conform legislației în vigoare, Primăria Capitalei este responsabilă de pregătirea, adoptarea și implementarea planurilor de calitate a aerului pentru regiunea capitalei. Ecopolis atacă în justiție o serie de prevederi ale Planului Integrat privind Calitatea Aerului (PICA), elaborat de Primărie în scopul combaterii poluării aerului. O analiză profundă, efectuată de Ecopolis, a arătat că aproape toate măsurile propuse în PICA nu respectă cerințele legale de a fi cuantificabile și eficiente în soluționarea problemelor specifice. Ele sunt atât de evazive încât este imposibil de a le fi evaluat impactul”, transmite asociația Ecopolis.

Ecopolis atrage atenție că măsurile din Planul Integrat privind Calitatea Aerului sunt atât de evazive încât este imposibil să fie impactul lor. În plus Primăria Generală ar trebui să respecte Legea nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător – care transpune Directiva 2008/50/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind calitatea aerului înconjurător și un aer mai curat pentru Europa.

“Statul Român are obligația de a-și proteja cetățenii. Această obligație a fost încălcată de Primăria Generală a Bucureștiului, iar locuitorii orașului suferă consecințele provocate de calitatea proastă a aerului pe care îl respirăm. Pentru informarea corectă și independentă cu privire la nivelul de poluare a aerului din București, Ecopolis a realizat platforma www.aerlive.ro, iar pentru responsabilizarea Primăriei considerăm necesară acțiunea în instanță”, a declarat Oana Neneciu, director executiv Ecopolis.

Asociația trage un semnal de alarmă că poluarea este responsabilă pentru peste 27.000 de decese premature în România în fiecare an și pentru probleme pulmonare și cardiace cronice care afectează în mod special copiii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.