„Am ajuns în situația în care un val uriaș de îmbolnăviri s-a prezentat în camera de urgență a României, într-un spital la pământ, fără stocuri, fără echipamente. Așa s-a întâmplat la începutul crizei. Pe lângă faptul că nu erau stocuri, sistemul sanitar a fost prăduit și jefuit. Ultimul ministru al Sănătății a fost arestat pentru că vămuia achiziția de aparatură medicală pentru sălile de operații. Acest caz este multiplicat cu trei. Toți au băgat mâna până la cot într-un sistem care trebuia să salveze vieți. Puțini sunt cei care ar putea să ridice vocea. Am găsit acest spital generalizat numit România, prăduit”, a declarat vicepremierul Raluca Turcan, la „Legile Puterii”.

În spitalele din București nu mai sunt locuri la terapie intensivă pentru pacienți infectați cu noul coronavirus. În aceste condiții, 15 pacienți în stare critică au fost transferați joi cu elicopterul în spitalele din Moldova.

„Criza a arătat în toată goliciunea neputința sistemului sanitar. Azi este o evoluție uriașă, am plecat de la 400 de paturi ATI și azi avem spre 1.400 de paturi. Nu e suficient să găsești un loc la ATI. Trebuie să ai aparatură, cadre medicale”, a mai spus Raluca Turcan.

În programul de guvernare pentru următorii patru ani, PNL a menționat la capitolul Sănătate  construcția a 3 spitale regionale la Iași, Cluj și Craiova și 10 unități sanitare noi și extinderi prin programele europene de finanțare. Totodată, este menționată reabilitarea a 25 spitale județene și 110 spitale orășenești.

Vicepremierul Raluca Turcan spune că un rol important vor avea și programele de prevenție: „ 100 de milioane pe fiecare program de prevenție precum cel de depistare a cancerului la sân, boli cardio-vasculare si pulmonare, pentru ca românii să nu mai ajungă prea târziu la spital, ci să poată să preveni aceste boli grave”.

Sursa: Realitatea de Bucuresti

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.