Liderii Coaliției dau înapoi în privința plafonării sporurilor bugetarilor, au declarat surse politice pentru Realitatea Plus. Astfel, deși inițial era vorba ca acestea să fie eliminate sau plafonate, procedura se prelungește pentru că Ministrul Muncii trebuie să le analizeze până la 1 martie. În plus, este foarte probabil să se intervină asupra sporurilor abia la reforma salarizării.

La cum arată lucrurile, cel mai probabil Legea bugetului de stat va trece cu acest cuantum deja stabilit. Asta înseamnă că nu vom avea, practic, nicio modificare și asta pentru că o astfeld e decizie ar putea fi contestată la Curtea Constituțională. 

Schimbarile ar putea apărea doar după ce se vor face modificări la Legea salarizarii, lucru ce ar putea dura de la câteva luni, mergându-se chiar până la finalul acestui an.

Ne așteptăm ca până la data de 1 martie bugetul să fie aprobat în Parlament. 

Discuțiile din ședințele din coaliției sunt puțin diferite, spun surse Realitatea PLUS, și asta deoarece doi dintre liderii aceștia, mai exact Kelemen Hunor și Dan Barna sunt sceptici în privința unor astfel de măsuri. Motivul este cât se poate de simplu: Coaliția riscă să devină nepopulară pentru ca oamenii vor înțelege că pierd bani prin astfel de măsuri.

Vă reamintim că  informația privind plafonarea sporurile bugetarilor și eliminarea voucherelor de vacanță pentru acest an a apărut la începutul acestei luni, atunci când s-a vorbit și despre o faptul că Executivul ar pregăti o ordonanță de urgență în acest sens. Vorbim despre o OUG prin care sporurile bugetarilor să fie plafonate undeva la 20% (cifra este încă discutată), dar și prin care să se renunțe la sporurile pentru prefecți (sporuri care în momentul de față ajung la 30% din salariul de bază). În ceea ce privește voucherele de vacanță, s-a vorbit despre posibilitatea a nu mai acorda aceste vouchere pentru anul 2021, asta deoarece deja au fost prelungite voucherele în anii 2019 și 2020, iar acestea pot fi folosite până la finalul acestui an.

În ședința de Guvern de săptămâna trecută, premierul Florin Cîțu afirma că ordonața de urgență care taie, elimină sau plafonează unele venituri pentru mai multe categorii sociale nu a fost încă adoptată, dar că nu se renunță la măsurile nepopulare. El a precizat că vorbim de cheltuieli crescute din pix de PSD și care nu mai pot fi susținute.

„Cheltuielile cu asistența socială și salariile au ajuns la 110 miliarde lei la finalul anului. E nevoie de măsuri structurale. Evoluția economiei e, din păcate, sub lupa agențiilor de rating și, din cauza măsurilor luate de PSD, România e singura țară din UE în procedura de deficit excesiv. Mai mult: în 2021, majoritatea statelor UE vor reduce deficitul la aproape 6% din PIB. Trebuie să lăsăm ipocrizia deoparte, așa nu se mai poate. Vorbim de cheltuieli crescute din pix de PSD și care nu mai pot fi susținute de economie”, afirma Cîțu.

Sursa: Realitatea Financiara

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.