Germania, Italia, Franța, Spania și Portugalia sunt ultimele țări care au anunțat luni că nu vor mai folosi vaccinul de la AstraZeneca împotriva COVID-19, cel puțin pentru o perioadă. În ultima săptămână, numărul statelor europene care au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca a ajuns la 19, inclusiv țara noastră. În România continuă vaccinarea cu AstraZeneca, a anunțat luni seara Comitetul pentru Vaccinare. Doar dozele rămase din lotul suspect, ca cel din Italia, au fost oprite, deocamdată, de la administrare.

 

Decizia a fost luată după ce mai multe state au anunțat posibile probleme după vaccinare în legătură cu trei loturi de doze și au suspendat parțial sau total vaccinarea. Agenția Europeană a Medicamentului urmează să dea marți, 16 martie, un aviz în legătură cu folosirea vaccinului de la AstraZeneca, iar joi va avea loc o ședință extraordinară în care se va lua o decizie pe această temă.

Și Organizația Mondială a Sănătății se reunește marți pentru consultări cu experții în vaccinare pe tema AstraZeneca. Anterior, OMS a făcut un apel pentru a nu se renunța la vaccinarea cu produsul AstraZeneca, subliniind că nu au fost demonstrate, cel puțin deocamdată, legături între cazurile raportate, chiar și decese, și vaccin. 

Deocamdată, cinci dintre cele 19 state – Austria, Estonia, Letonia, Lituania, Luxemburg – au anunțat suspendarea vaccinării cu un anumit lot – ABV5300 și România – ABV 2856.

Organizația Mondială a Sănătății reunește experții în vaccinare marți, 16 martie, pentu analizarea siguranței în cazul vaccinări cu AstraZeneca. Anunțul vine după ce OMS a făcut, tot luni, un apel la țările lumii să nu întrerupă campaniile de vaccinare și imunizarea cu serul AstraZeneca din cauza îngrijorărilor legate de posibilele efecte adverse.

„Conform ultimelor date, nu există dovezi că incidentele au fost cauzate de vaccin și este important ca aceste campanii de vaccinare să continue ca să putem salva vieți și să oprim apariția cazurilor grave”, a spus purtătorul de cuvânt al OMS, Christian Lindmeier.

Sursa: Realitatea de Diaspora

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.