„Rusia ar trebui să ne adreseze scuze pentru ce s-a întâmplat acum 80 de ani la Fântâna Albă”, a declarat liderul grupării civice „Starea de Libertate”, Pompiliu Diplan la „Legile Puterii”. 

„Mii de români, 3-5.000 de români care au plecat tot pentru libertate, exact pentru aceeași cauză pentru care manifestă și oamenii ăștia (…) de aceea noi, cei de la „Starea de Libertatea” protestăm la această comemorare, pentru că sunt 5.000 de români care au fost asasinați de mitralierele NKVD-ului”, a declarat militantul. Acesta a mers în marș joi seară alături de câteva zeci de protestatari până la Ambasada Federației Ruse la București, unde au format o cruce din candele și au desfășurat pancarte comemorative.

Masacrul de la Fântâna Albă a avut loc pe 1 aprilie 1941, într-o zi de Paște, când bucovinenii din 43 de localități ale Văii Siretului, peste 3.000, potrivit izvoarelor istorice, au vrut să treacă granița spre România. În această localitate aflată la circa 3 kilometri de graniță (pe teritoriul Ucrainei de astăzi), grănicerii le-a cerut să se oprească. Românii au ignorat avertismentul și și-au continuat drumul, însă soldații sovietici au deschis focul cu mitralierele asupra lor. Cei care nu au murit pe loc au fost împușcați sau uciși cu baioneta, iar alții, printre care femei și copii, au fost chiar aruncați de vii în cinci gropi comune care fuseseră deja săpate. Nu se știe cu exactitate numărul morților însă istoricii spun că e vorba de peste 2.000.

Sursa: Realitatea de Bucuresti

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.