„Vorbim aici de segmente de populație care nu vor să discute, nu sunt dispuse la dialog. Sunt oamenii care au intrat în curtea unui spital strigând la medici, făcându-i criminali. Sunt convinși că știu despre ce e vorba, au adevărul lor, nu vor să ajungă la niciun adevăr, deci nu au nevoie de discuții, de dezbateri, de confruntare. Au nevoie doar de înfruntare, vor să distrugă niște oameni. Toți acești indivizi care ies strigându-și adevărul în gura mare sunt inapți pentru dialog”, a declarat specialistul în comunicare, Dumitru Borțun la „Legile Puterii”, referindu-se la cei care au ieșit în stradă împotriva măsurilor de prevenire a noului coronavirus. 

„Mulți specialiști în diferite domenii, mulți intelectuali de valoare se întreabă cu naivitate cum să facem ca să putem să discutăm cu ei, să dialogăm, să-i convingem, ce argumente să le aducem. Asta e o mare naivitate. Nu avem ce argumente să le aducem, pentru că ei nu vor argumente. Nu toată lumea este dispusă să discute. Alții sunt dispuși să discute, dar nu sunt pregătiți să aibă o discuție reală și de regulă au ceea ce se numește dialog al surzilor. Fiecare aude doar ce știe el, ce vrea să se spună. Nu îl aude cu adevărat pe celălalt pentru că nu are exersată ascultarea activă, ascultarea comprehensivă, care să te ajute să înțelegi cu adevărat care este locul, rolul celui care vorbește, care este perspectiva lui, cum se vede realitatea discutată din punctul lui de vedere. Lucrurile astea sunt greu de accesat pentru că școala românească nu ne pregătește pentru așa ceva. 

Pe de altă parte, profesorul universitar de la Școala Națională de Studii Politice și Administrative a explicat și sincopele de comunicare apărute la autorități în situații de criză cum este pandemia. 

„Este o lipsă de comunicare la toate guvernele, cu mici variații, dar niciodată nu a existat o comunicare guvernanți-guvernați în acest model a dialogului social care stă într-o paradigmă, se numește paradigma contractului social. Când guvernantul știe că a fost trimis acolo, i s-a cedat o parte din suveranitatea poporului ca să-l reprezinte  și că el are obligații să deconteze activitatea lui în fața celor care l-au trimis ca reprezentant al lor. La noi nu există această responsabilitate. Fiecare are impresia că a pus mâna un lucru foarte prețios, pe care încearcă să-l privatizeze.  Dacă s-ar putea să-l ducă acasă. (…) Deci nu este vorba de o angajare generoasă de partea binelui comun. Atunci când există așa ceva, există și efort de comunicare”, a concluzionat Dumitru Borțun. 

Sursa: Realitatea de Bucuresti

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.