Economistul Adrian Câciu a explicat la emisiunea 100% de la Realitatea PLUS unde se pot găsi fondurile necesare pentru majorarea pensiilor și alocațiilor în concordanță cu prevederile legale încă în vigoare. 

„La bunuri și servicii avem un plus de 33 de miliarde de lei față de guvernarea din 2019, când erau 23 de miliarde de lei, în prezent sunt vreo 56 de miliarde de lei. (…) Aici avem o diferență de 33 de miliarde. Țineți cont de faptul că sunt 20 de ministere și același număr de UAT-uri (n.r. unități administrativ-teritoriale) în contextul în care guvernul trecut avea 26 de ministere și același număr de UAT-uri, deci ar trebui să am cheltuieli mai mici. Asta unu la mână. Doi: arieratele la bugetul de stat sunt 30 de miliarde de lei, inclusiv companii de stat ca să nu creadă cineva că pe ele le dăm la o parte. Adică datoriile pe care companiile din România le au față de ANAF la taxele și impozitele datorate. Aici includem impozit pe profit, TVA, contribuții de asigurări sociale de stat, contribuții de asigurări de sănătate și fondul de șomaj. La arierate va trebui să includeți marile multinaționale, inclusiv o mare bancă, care a avut taxele amânate anul trecut de domnul Cîțu în contextul în care acea bancă a făcut un profit de un miliard de lei. Că așa este. Pentru unii mumă, pentru alții ciumă”, a declarat economistul.

„Avem o evaziune fiscală de 11% din PIB, care înseamnă 125 de miliarde de lei. Evident, nu o recuperezi pe toată, dar dacă începi să lupți împotriva ei, poate recuperezi măcar 10%, poate 11-12 miliarde reușești să recuperezi. S-au angajat la stat 24.000 de persoane de la preluarea guvernării de către puterea de dreapta. Asta înseamnă 240 de milioane de lei pe lună. Într-un an sunt 2,8 miliarde de lei”, a explicat Câciu. 

Analistul economic a prezentat și sumele care sunt necesare majorării alocațiilor pentru copii, dar și creșterii pensiilor.

„Dacă alocațiile s-ar dubla, este nevoie la nivel de an de o suplimentare de 6 miliarde de lei. Dacă ar crește potrivit ordonanței pe care o critică domnul Cîțu, este nevoie de doar 700 de milioane de lei. Legea zice că se dublează. Dacă pensiile ar crește potrivit legii 127/2019, cu punctul de pensie 1.875 de lei, ar fi nevoie de 14 miliarde de lei anual. Eu zic că ne-ar rămâne bani să facem și hidrocentrale și pe hidrogen și altceva. Ceea ce am prezentat se referă la bani fără să faci datorii. Domnul Cîțu, în loc să încaseze acești bani, că ați văzut evaziunea fiscală la ce nivel este. Ați văzut arieratele la ce nivel sunt. Dânsul, în loc să deranjeze mafioții și infractorii se duce și se împrumută. De ce oare o face? Pentru că clienții, viitorii angajatori ai dânsului, nu știu, adică bancherii câștigă din dobânzi. E foarte simplu. Țara nu are nicio legătură cu domnul Cîțu. Asta e părerea mea”, a concluzionat Adrian Câciu. 

Sursa: Realitatea de Bucuresti

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.