Recent, specialiștii de la Complexul Muzeal Național Neamț au reluat săpăturile arheologice în situl de la Topolița, acolo unde, acum doi ani, scoteau la lumină primele rămășițe ale unei așezări vechi de aproape 6500 de ani. Pentru că rezultatele au fost spectaculoase, în campania de cercetări din această vară, echipei de arheologi i s-au alăturat și câțiva studenți de la facultățile de istorie ale Universității din București, dar și de la Universitatea ,,Ștefan cel Mare” din Suceava.

Studenții vor avea prilejul să se implice în toate activitățile specifice unui șantier arheologic, mai ales că unii dintre ei încă nu au avut posibilitatea să participe la astfel de cercetări, având în vedere contextul pandemic. Cei cinci viitori slujitori ai muzei Clio sunt din județele Neamț, Suceava, dar și din Republica Moldova. 

Conform declarațiilor responsabilului științific al cercetărilor, se dorește ca în anii următori la aceste săpături arheologice să participe și mai mulți studenți ai facultăților de istorie din țară. 

,,Pentru noi a fost foarte plăcut să știm că unii studenți de la facultățile de istorie vor să participe la cercetări pe șantierul de la Topolița. Pentru că sunt în primii ani de studiu considerăm că experiența de pe acest șantier le va fi folositoare și poate că unii dintre ei chiar vor face în viitor arheologie. Este foarte important să aibă contact direct cu acest domeniu pentru că doar așa îi vor putea înțelege specificul. Chiar dacă activitatea pe un șantier arheologic nu este cea mai ușoară, ne propunem ca în anii următori să atragem și mai mulți studenți aici, pentru a le putea împărtăși câte ceva din specificul acestei profesii atât de interesante” a declarat dr. Vasile Diaconu, coordonatorul cercetărilor.

În campania din acest an studenții se vor implica în cercetare unei locuințe a culturii Precucuteni, având astfel prilejul să cunoască detalii despre arhitectura și modul de viață al comunităților umane preistorice, din urmă cu aproape șapte milenii.

Imagine

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.