Anunț important despre pașaportul COVID-19! Mai sunt doar câteva zile până când certificatul digital COVID-19 mai poate fi folosit în paralel cu documentele clasice. Cei care vor dori un certificat pentru a călători în siguranţă pe timpul pandemiei de COVID-19 vor avea la dispoziţie, începând de joi, 12 august, platforma certificat-covid.gov.ro. Obținerea pașaportului digital cu mai multe zile înainte de plecarea în străinătate este necesară pentru a putea rezolva eventuale probleme care ar putea apărea în generarea certificatului, au mai precizat autoritățile.

Adeverinţele clasice, fie de vaccinare, fie de testare, pot fi folosite la punctele de trecere a frontierei până pe data de 12 august, ca alternativă la certificatul digital de vaccinare. După această dată se va folosi doar pașaportul COVID-19 pentru circulația în UE.

Persoanele care s-au vaccinat anti-COVID, au trecut prin boală sau au un test negativ pot accesa portalul web special pentru obţinerea certificatelor digitale UE privind COVID.

Toți românii care vor să călătorească în țările UE pot descărca pașapoartele COVID-19 de pe site-ul certificat-covid.gov.ro.

Certificatul digital este valabil un an, pentru cei vaccinați, iar pentru cei care au trecut prin boală, valabilitatea este de 180 de zile de la primul test pozitiv, precum și de 72 de ore pentru cei cu un text negativ la COVID-19.

Certificatul COVID-19 poate fi descărcat de AICI

Conform STS, timpul de generare a documentului, care este gratuit, poate fi de la câteva secunde, până la o oră, în funcţie de numărul de solicitări, iar în momentul generării certificatului, persoana care l-a solicitat este notificată prin e-mail. 271 de scannere mobile şi 271 de telefoane mobile smart, care au instalată aplicaţia „CoronaScan” au fost distribuite Poliţiei de Frontieră.

Certificatul digital COVID al UE este accesibil pentru toată lumea și acoperă vaccinarea, testarea și recuperarea COVID-19; gratuit și disponibil în toate limbile UE; disponibil în format digital și pe suport de hârtie; este securizat și include un cod QR semnat digital; statele membre se vor abține de la impunerea unor restricții de călătorie suplimentare pentru deținătorii unui certificat digital COVID al UE, cu excepția cazului în care acestea sunt necesare și proporționale pentru a proteja sănătatea publică.

La intrarea în statele membre ale Uniunii Europene, verificarea certificatelor se realizează prin scanarea codului QR. Utilizatorul îl poate accesa şi vizualiza atât din lista de certificate – prin selectarea certificatului, cât şi prin descărcarea efectivă, în format *pdf, a documentului, care se poate tipări.

În cazul minorilor sub vârsta de 14 ani, este necesar acordul părinţilor, pentru certificatul COVID-19.

Certificatul poate fi folosit de 3 categorii de persoane

– persoane care s-au vaccinat împotriva COVID-19

– persoane care au trecut prin boală – prezența unui test PCR pozitiv nu foarte îndepărtat

– absența infectării în acest moment dată de un test PCR negativ.

Certificatul COVID-19 poate fi descărcat de AICI

 

 

VEZI AICI CUM obții certificatul digital COVID-19 în 8 PAȘI  

Cei care vor dori un certificat pentru a călători în siguranţă pe timpul pandemiei de COVID-19 vor avea la dispoziţie, începând de joi, platforma https://certificat-covid.gov.ro.

Pentru mai multe informații, înainte de a călători, consultați site-ul sau aplicația Re-open EU: https://reopen.europa.eu/ro/

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.