Birourile Reunite ale Parlamentului se întâlnesc din nou, astăzi, începând cu ora 11:00, după ce, ieri, nu a fost întrunit cvorumul necesar adoptării unei hotărâri. Este a patra ședință a conducerii Parlamentului pe tema moțiunii de cenzură. În ședințele anterioare nu s-a putut stabili ziua și ora pentru dezbaterea moțiunii de cenzură și votarea acesteia din lipsă de cvorum. 

Invitat, luni seara, la Realitatea PLUS, în emisiunea „Legile puterii”, președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că, dacă nici astăzi nu va exista cvorum în Birourile Permanente Reunite pentru stabilirea calendarului moțiunii, atunci va comunica personal Guvernului moțiunea de cenzură și va fi demarată, astfel, procedura moțiunii.

Liderul PNL a atras atenția că blocarea moțiunii reprezintă un „abuz în funcție” și a declarat că, dacă cedează în momentul de față, ar crea un precedent periculos prin care ar accepta că „nu mai există instituția moțiunii de cenzură”.

„Eu am convocat BPR de trei ori pentru a derula procedura. De două ori nu a existat cvorum și a treia oară prima dată s-a retras PSD, după care s-au retras reprezentanții PNL și n-a mai existat cvorum. Dacă mâine nu va fi cvorum, v-o spun foarte limpede, eu nu pot să blochez o moțiune de cenzură pentru că ar însemna că eu comit un abuz în funcție, o încălcare grosolană a Constituției și a democrației în România. Dacă nu se întrunesc statutar Birourile Permanente Reunite, voi comunica Guvernului moțiunea de cenzură și vor demara toate termenele care sunt prevăzute odată cu comunicarea. Mă acuză pe mine unii colegi de-ai mei că vreau să duc la căderea Guvernului Cîțu, că eu grăbesc procedurile de moțiune de cenzură. Colegii mei care mă acuză au venit cu propuneri care ies în afara cadrului constituțional, în afara cadrului legal și regulamentar de care mie mi-e rușine personal și care dacă vor fi vreodată adoptate creează un precedent extrem de periculos prin faptul că, dacă eu cedez în momentul de față, înseamnă că accept că nicio moțiune de cenzură nu se va mai depune vreodată în România, că nu mai există instituția moțiunii de cenzură, o instituție constituțională profund democratică. Nu vă dați seama cu se situație ne confruntăm?”, a declarat Ludovic Orban, la Realitatea PLUS.

Moţiunea de cenzură „Demiterea Guvernului Cîţu, singura şansă a României de a trăi!”, inițiată de USR PLUS și AUR, semnată de 122 de parlamentari, a fost depusă, vineri, la Senat şi Camera Deputaţilor.

Potrivit Regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, moţiunea de cenzură, care poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor, se prezintă Birourilor permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor în ziua în care aceasta a fost depusă.

Moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult cinci zile de la data depunerii.

Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după trei zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.

Data şi locul şedinţei comune, împreună cu invitaţia de participare, se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor cu 24 de ore înainte ca aceasta să aibă loc.

Sursa: Realitatea Din PNL

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.