Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a făcut, astăzi, câteva precizări esențiale la finalul ședinței de guvern, în contextul în care noile restricții pentru combaterea pandemiei de coronavirus au intrat în vigoare tot astăzi. El a venit, astfel, cu precizări legate de obligativitatea prezentării certificatului verde, subliniind, totodată, și care sunt excepțiile de la această regulă.

Potrivit șefului DSU, certificatul verde rămâne obligatoriu pentru accesul în spații comerciale, aici fiind incluse și mall-urile. Excepție fac persoanele care merg la mall la un centru de vaccinare pentru a se vaccina sau cei care merg la o unitate administrativă (pașapoarte – n.r.) cu programare.

„Între CNSU și HG emisă au fost unele divergențe care au fost pe baza unor neînțelegeri juridice și modul de translatare nu a fost foarte clar.

În centre comerciale, nu există cuvântul mall în legislație, a fost corectată și clarificată situația. La mall sau centrele comerciale e obligatoriu certificatul verde, vaccinat sau trecut prin boală. Se permite doar accesul celor care intră în mall să se vaccineze la un centru de vaccinare, dar trebuie organizat: se intră, se iese din mall pe o zonă specială.

Excepție pentru mall-uri care au servicii publice administrative, unde se poate intră cu test valabil și cu dovadă programare.

Acces la alte magazine, cu excepția celor alimentare, doar cu mascarespectând regulile sanitare. La orice alt magazin care comercializează  orice alte produse se poate intră numai cu certificat verde vaccinat sau trecut prin boală.

Totodată, activitatea de cazare în structuri turistice, cum sunt hotelurile și pensiunile, va fi permisă persoanelor vaccinate sau trecute  prin boală.

Școli private – se supendă activitatea cu prezență fizică pentru preșcolari și elevi în unități particulare de învățământinclusiv în cele inculse în regisstrul special (…). Prezența fizică e interzisă, nimeni nu îi oprește  facă online, măsura devenind aplicabilă imediat ce se publică HG”, a afirmat Arafat.

Cât privește accesul în instituțiile publice și private, s-au prevăzut unele execepții: pensionarii care trebuie să ridice pensia, cei care merg pentru ajutor sociale, sau să ridice alocația pentru copii.

De asemnenea, sunt prevăzute excepții pe partea de justiție, astfel încât să nu fie afectată activitatea instituției.

„În rest, este nevoie de certificat verde COVID la acces în instituțiile publice și în instituțiile private unde sunt peste 50 de persoane. Aceste modificări au fost aduse astăzi. Au fost neînțelegeri juridice. La acest moment au fost clarificate și corectate și vor fi publicate pentru a fi aplicate așa cum au fost adoptate acum câteva zile de CNSU”, a explicat Arafat. 

Citește și Măsuri SUPLIMENTARE luate de CNSU pentru combaterea pandemiei de Covid-19. Care sunt EXCEPȚIILE privind certificatul verde – DOCUMENT

Sursa: Realitatea de Bucuresti

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.