Ministerul britanic al Apărării anunță, după a 21-a de zi de război în Ucraina, că rușii nu și-au atins obiectivele și au eșuat în a controla spațiul aerian ucrainean. Avansul către capitala Ucrainei – Kiev este foarte mic.
În plus, britanicii subliniază că Rusia a folosit, probabil, mult mai multe arme decât era planificat inițial. De aceea, este probabil ca să recurgă la utilizarea de arme mai vechi, mai puțin precise, care sunt mai puțin eficiente din punct de vedere militar dar mai periculoase în a provoca victime în rândul civililor.
În același timp, la capitolul victime, ultimele rapoarte ale ONU indică un bilanț al conflictului de 1.900 de victime civile, inclusiv 726 de morți. Cifra adevărată a victimelor este probabil să fie semnificativ mai mare și va continua să crească atâta timp cât conflictul continuă. președintele Zelenski a anunțat că cel puțin 103 copii au fost uciși în bombardamentele din Ucraina de la începerea invaziei.

Imagine

Forțele rusești sunt în continuare „în general blocate” în apropiere de Kiev și nu au făcut „progrese semnificative” spre capitală dinspre nord, nord-vest sau est, anunță și Departamentul american al Apărării, potrivit unui oficial citat de CNN.

Forțele rusești aflate la est de KIEV  nua au avansat, ci se află în continuare la o distanță de circa 30 de kilometri de centrul orașului.„Concluzia este că nu au făcut niciun progres important dinspre est”, a spus oficialul american din Departamentul Apărării.Ucrainenii controlează în continuare BROVARY, oraș din regiunea Kiev, la est de capitală.
În continuare, CERNIHIV, din nordul Ucrainei, rămâne izolat, însă ucrainenii „încearcă să dezvolte linii de comunicare spre sud și cu oarecare succes”, potrivit informațiilor Departamentului Apărării.Nici în jurul orașului HARKOV, din nord-est, nu a fost observat un „progres vizibil” al forțelor rusești.

MARIUPOL, oraș-port la Marea Azov, situat în sud-estul Ucrainei, în regiunea Donețk, separatistă, este în continuare izolat de forțele rusești. Încercuit de 13 zile deja de forțele ruse, orașul este supus blocadei și bombardamentelor permanente. Miercuri a fost o altă zi cutremurătoare pentru oamenii din orașul de coastă Mariupol. A fost bombardat un teatru în care 1000-1200 de oameni s-au adăpostit, inclusiv foarte mulți copii. Este a treia zi în care au funcționat pentru prima oară, parțial, culoarele umanitare pentru evacuarea civililor.

Potrivit cifrelor din Ucraina, peste 40.000 de civili au fost evacuați, în timp ce populația orașului este de aproximatic 450 de mii. Bilanțul morților în Mariupol, lipsit de caldura, apa, energie, alimente, la temperaturi de minus 5 grade noapte, s-ar putea ridica la zeci de mii. Imagini cumplite au fost publicate cu înmormântarea celor care au fost uciși în gropi comune. Consiliul Local Mariupol a transmis că rușii au distrus clădirea întenționat și cinic, fiind avertizați că acol osunt adăpostiți copii.
Imagini facute cu doua zile inainte de atacul devastator, pe 14 martie, arată cum este scris în dreptul clădirii, pe asfalt, cu litere mari cuvântul „copii”, cu litere mari, în limba rusă, în fața și spatele clădirii, pentru a nu fi bombardat. La fel și un bazin de înot a fost bombardat, cu civili , inclusiv copii adăpostiți. Bilanțul zilei de 16 martie pentru Mariupol este următorul: mai mult de 2.400 de civili morți în timp ce 400 de mii de oameni se află încă în oraș, ținuți captivi de ruși.
Miercuri, 11.000 de civili au fost evacuați, către Zaporojie. Pentru oamenii care au putut ajunge până la Berdiansk cu propriile mașini, dar care nu au putut conduce mai departe, au fost furnizate 15 autobuze pentru a finaliza călătoria, iar preoții ortodocși au însoțit autobuzele.Imagine

De asemenea, orașul port MIKOLAIV (Nikolaiv), din sudul Ucrainei, a continuat să fie apărat de oameni împotriva rușilor ocupanți, după capturări și recuceriri. Forțele rusești se află încă în afara orașului, „majoritatea trupelor în nord-est,” la circa 10-15 kilometri distanță, a mai spus oficialul din Departamentul Apărării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.