Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a acuzat, duminică, Rusia de comiterea unui ”genocid” în Ucraina pentru a elimina ”întreaga naţiune”, la o zi după descoperirea a numeroase cadavre pe străzile din oraşul Bucea în apropiere de capitala Kiev după plecarea forţelor ruse, relatează AFP.

”Da, este un genocid. Eliminarea întregii naţiuni şi a întregului popor. Suntem cetăţeni ai Ucrainei. Putem avea peste 100 de naţionalităţi. Este vorba de distrugerea şi exterminarea tuturor acestor naţionalităţi”, a declarat el într-un interviu pentru postul american de televiziune CBS. ”Iar acest lucru se întâmplă în Europa secolului 21”, a mai afirmat el, denunţând ”tortura întregii naţiuni”.

Ucraina a acuzat deja armata rusă că a comis un ”masacru deliberat” asupra civililor la Bucea, un oraş la nord-vest de Kiev, precum şi alte ”orori” în regiuni de acum ”eliberate de invadator”, ceea ce a stârnit indignarea Occidentului şi a atras apeluri la sancţiuni suplimentare împotriva Moscovei.

Cadavrele a 410 civili au fost găsite în teritoriile din regiunea Kiev recent preluate de forţele ucrainene de sub controlul trupelor ruse, a anunţat duminică procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, potrivit AFP şi Reuters. Un jurnalist ucrainean spunea că, în retragere, rușii au omorât toți bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani.

CNN menționa, citând oficiali și martori, că ar fi vorba despre cadavrele a aproape 300 de civili uciși de trupele rusești în Bucea.

Liderii mondiali condamnă masacrul și promit sancțiuni. 

Într-un filmuleț postat de ministerul ucrainean al Apărării se văd imagini dure cu militari ucraineni, care fac slalom pe o stradă din Bucea printre cadavrele unor civili ucişi în urma unor execuţii sumare întreprinse de militarii ruşi. Unii dintre cei ucişi aveau mâinile legate la spate.

Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba cere Curții Penale Internaționale să meargă la Bucha să strângă probe pentru crime de război.

Președintele Consiliului European, Charles Michel promite noi sancțiuni pentru Rusia și mai mult sprijin pentru Ucraina după ce a condamnat „atrocitățile” comise de forțele ruse în afara capitalei Ucrainei Kiev.

Secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken declară că imaginile cu civilii ucraineni morți din Bucha după plecarea trupelor rusești au venit „ca un pumn în stomac”. De asemenea, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a calificat drept „inacceptabile” decesele civililor din Bucha.

O reacție la ororile din Bucha a avut și prim-ministrul Nicolae Ciucă. „Crimele îngrozitoare comise în Ucraina de soldații ruși trebuie judecate și pedepsite de justiția internațională. Copiii, femeile, civilii abuzați și uciși cu sânge rece așteaptă să li se facă dreptate”, a scris premierul pe o pagină de socializare.

Și Președintele Klaus Iohannis a transmis, duminică seară, printr-un mesaj publicat pe Twitter, că invazia rusă din Ucraina ”are consecințe teribile, de nedescris”, iar imaginile cu cadavre din Ucraina trebuie să fie ”un memento” pentru că trebuie ”să oprim agresiunea ilegală”. Iohannis a mai spus că ”Justiția internațională trebuie să prevaleze”

Ministerul rus al Apărării a negat afirmațiile Ucrainei potrivit cărora sute de civili au fost uciși de soldații ruși la Bucea. Ministrul rus a declarat, potrivit Sky News, că numeroasele fotografii și videoclipuri publicate de Ucraina sunt o ”provocare”, susținând că toate unitățile sale au părăsit orașul miercuri, transmite Mediafax.

După ce a acuzat Rusia că a comis un ”genocid” în Ucraina, președintele ucrainean Volodomir Zelenski a lansat critici dure la adresa soldaților ruși, în urma imaginilor din Bucea: ”Mamele soldaților ruși ar trebui să vadă asta. Să vadă ce nenorociți au crescut. Asasini, jefuitori, măcelari.” a scris el pe Facebook, citat de Sky News.

Preşedintele Volodimir Zelenski a cerut ”retragerea completă a trupelor” ruseşti pentru a reveni ”cel puţin” la situaţia de dinainte de 24 februarie, ziua invaziei ruse.

”Acest lucru ne va permite să începem să discutăm despre alte chestiuni privind încetarea ocupaţiei, despre cum vom trăi după asta. Nici măcar nu pot să am o întâlnire atât timp cât ei bombardează. Prin urmare, mai întâi un armistiţiu, apoi mă pot întâlni cu preşedintele rus, Vladimir Putin. O să discutăm amândoi. Când va veni sfârşitul războiului, vom discuta apoi împreună despre garanţii de securitate şi despre statutul neutralităţii, menţinându-ne în acelaşi timp suveranitatea şi o armată puternică. Iar dacă aceste acord este încălcat, trebuie să avem posibilitatea de a ne apăra. Odată ce vom discuta despre acestea, toate trupele trebuie retrase. Iar după retragerea lor, ne putem aşeza la masă cu ţările care vor servi ca garanţi ai securităţii”, a afirmat el, enumerând propunerile ucrainene din tratativele în derulare cu Moscova.

 

Sursa: Realitatea de Bucuresti

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.