Premierul Nicolae Ciucă a transmis, luni, la împlinirea a 32 de ani de la Mineriada din 13-15 iunie 1990, prin care s-a pus capăt, în mod brutal, ”Fenomenului Piaţa Universităţii”, că societatea română este datoare să reflecte, pentru a nu mai deveni vreodată victimă a diversiunilor şi propagandei mincinoase.

„Se împlinesc 32 de ani de la unul dintre cele mai dureroase momente ale istoriei noastre post-decembriste, Mineriada din 13-15 iunie 1990, prin care manifestaţia-maraton a societăţii civile împotriva neo-comunismului, desfăşurată în Piaţa Universităţii, a fost înăbuşită prin instigarea unor români împotriva altor români. România încă îşi căuta calea către adevărata democraţie. Pentru cei născuţi mai târziu, evenimentele din primăvara-vara anului 1990 reprezintă o pagină din istoria recentă, asupra căreia consider că suntem datori să reflectăm şi unii şi alţii, pentru ca societatea românească să nu mai devină vreodată victimă a diversiunilor şi propagandei mincinoase”, a transmis șeful guvernului.

Pe 13 iunie se împlinesc 32 de ani de când minerii au ajuns în Bucureşti şi au început şirul de violenţe împotriva demonstranţilor care ocupaseră Piaţa Universităţii. Patru oameni au fost declarați morți oficial şi peste 1.300 au fost răniţi în timpul Mineriadei din 13-15 iunie 1990.

În 13 iunie 2017, Parchetul Înaltei Curte de Casaţie şi Justiţie a anunţat că procurorii militari au finalizat cercetările în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 şi au trimis în judecată, pentru crime împotriva umanităţii, 14 persoane, între care fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu, fostul şef al SRI Virgil Măgureanu şi Miron Cozma. Potrivit procurorilor, în zilele de 11 şi 12 iunie 1990 autorităţile statului au hotărât să declanşeze un atac violent împotriva manifestanţilor aflaţi în Piaţa Universităţii din Bucureşti, în acest atac fiind implicate, în mod nelegal, forţe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, Serviciului Român de Informaţii, precum şi peste zece mii de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării.

În mai 2019, dosar a fost retrimis Parchetului General Dosarul Mineriadei, pentru ca în decembrie 2021, Instanța Supremă a decis că Dosarul Mineriadei din iunie 1990 poate fi redeschis.

Procurorii îi acuză pe cei 13 inculpați, între care se numără și Ion Iliescu, de infracțiuni contra umanității, fapte care se pedepsesc cu închisoare pe viață sau închisoare de până la 20 de ani. După evenimentele sângeroase din iunie, fostul președinte le-a mulțumit minerilor pentru “solidaritatea muncitorească” dovedită atunci când aceștia au bătut pe contestatari de-ai săi, pe care îi acuza de “fascism”.

Sursa: Realitatea Din PNL

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.