Premierul Nicolae Ciucă a prezentat, astăzi, în deschiderea ședinței de Guvern de la Palatul Victoria, principalele subiecte aflate pe ordinea de zi, pornind de la refacerea capacității de reziliență a IMM-urilor afectate de pandemia de coronavirus, măsuri privind ajutoare de stat regionale și până la OUG privind combaterea activităților speculative sau prețul la carburnați, care a cunoscut o adevărată explozie în ultima perioadă. În context, șeful Executivului a subliniat că autoritățile române au datoria „de a-i proteja pe cetățeni și mediul de afaceri”. El a arătat, astfel, că a solicitat Ministerului Energiei și de Finațe să verifice „elementele de preț la carburanți”, astfel încât să se poată lua o decizie la nivelul Guvernului.

Referitor la refacerea capacitatii de reziliența a IMM-urilor afectate de pandemia de COVID-19, Nicolae Ciucă a spus că sunt 19 fonduri asigurate prin Program Operațional Competitivitate (POC).

„Vom reuși să punem la dispozoziție granturi între 50 de mii și 200 de mii deeuro, pe un plafon de 58 de milioane de euro. Avem și o a două măsură ce pevede acordare de ajutoare de stat regionale, necesarre retehnologizării, cu o valoare între 50 de mii și 500 de mii de euro pe un plafon maxim de 353 de milioane de euro”, a afirmat șeful Executivului.

Potrivit acestuia, toate măsurile luate până în prezent de autoritățile române, precum și cele viitoare „vin să faciliteze și să asigure stabilitae și predictibilitate pentru mediul de afaceri”.

„Am reușit să asigurăm stabilitatea economică și să protejăm locurile de muncă, să avem o creștere economică de 6,5% în primul trimestru din 2022, față de perioada similară a anului trecut.

E de datoria noastră să continuăm să asigurăm atenția necesară pentru a putea să avem o economie atât echilibrată, cât și care să se dezvolte pe măsura deciziilor și a oportunităților pe care le avem, într-un complex complicat, cu o succesiune a crizelor, cu o situație de securitate la granița, de asemenea, foarte complicată”, a arătat Nicolae Ciucă. 

Șeful Guvernului a subliniat că, în ciuda acestui context, „avem la îndemână oportunități de dezvoltante și dinamizare a procesului de digitalizare, de debirocratizare, așa cum este solicitat prin programul cuprins în PNRR (…)”.

„Toate aceste demersuri trebuie concretizate printr-o activitate cât se poate de susținută la nivelul fiecărui minister în parte. Vom face toate eforturile necesare pentru a ne îndeplini aceste obiective.

Vom aproba OUG privind combaterea acțiunilor speculative. Este o OUG pe care avem datoria să o aprobăm astfel încât să putem să evităm situațiile excepționale, pe care le-am văzut deja întâmplându-se atât pe timpul pandemiei de COVID, cât și în prima perioadă de după declanșarea acțiunii militare ruse în Ucraina.

Avem datoria să ne protejăm cetățenii și mediul de afaceri. Este important să asigurăm un cadru bine reglementat între cerere și ofertă pentru a putea să combatem orice creștere artificială a prețurilor. Tocmai de aceea am cerut Ministereleor Energiei și Finațelor să verifice elementele de preț la carburanți, astfel încât să putem avea o decizie la nivelul Guvernului”, a mai spus Ciucă. 

Sursa: Realitatea Din PNL

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.