Gândul zilei

S-a scris mai de mult că muzica este anticamera Paradisului. Când am citit însă pe Cioran mi-am dat seama  că muzica este dincolo de „anticameră”, adică chiar în Paradis.

Când ascultăm muzică, Cioran spune că dăm de „marginile lui Dumnezeu” şi atunci când alunecăm spre „o zonă de note finale”, „ne aruncăm în braţele lui Dumnezeu”.

O Doamne! Cât mângâietoare este scriitura cea sănătoasă. – Calinic Arhiepiscopul, Adevăratul Cioran, Editura Eikon, 2015.

Știai că?

Moliftele sunt alcătuite într-o serie de rugăciuni ce au putere de a alunga duhurile rele şi pe diavol. Ele se citesc numai persoanelor posedate de forţele răului, care au un comportament total schimbat, neobişnuit. Cu alte cuvinte, sunt nişte exorcisme. Atât acestea, cât şi moliftele Sf. Ioan Gură de Aur se citesc numai în zile de post, în fata raclei cu moaştele sfinţilor sau în faţa icoanelor făcătoare de minuni. Credincioşii cer ajutorul preoţilor, ca să treacă mai uşor pentru încercările de care au parte. Uneori doar merg la slujba Sf. Maslu. Alteori, cheamă preotul acasă, pentru sfinţirea locuinţei. În alte dăţi, discuta cu călugări şi preoţi, apoi se spovedesc, se împărtăşesc şi ţin un anumit canon. Sunt situaţii în care li se recomanda rugăciunile Sfântului Vasile. Orice preot îți va spune că nu ai voie să citești aceste rugăciuni. În situaţii extrem-extrem de rare ţi se dă voie să le citeşti acasă. În majoritatea cazurilor însă ţi se recomandă să mergi la slujba în cadrul căreia preoţii citesc rugăciunile Sfântului Vasile. Ele sunt cunoscute şi sub denumirea de molifte.                                                                                                                                             

Conform îndrumărilor din Molitfelnic, pentru dezlegările de farmece și vrăji,  credinciosului i se citesc anumite dezlegări și rugăciuni, potrivit rânduielii arătate în cartea de cult amintită. Moliftele Sfântului Vasile cel Mare se citesc numai celor posedați de duhuri necurate. Citirea moliftelor Sfântului Vasile cel Mare se face potrivit unei rânduieli bine definite în viața liturgică a Bisericii. În zile de post, în cazuri individuale şi, după caz, în legătură cu Taina Sfântului Maslu, atunci când bolnavul solicită în mod expres sau, după caz,  când rudele unei persoane posedate cer această ierurgie preotului slujitor. Tradiția ne mai spune că atât preoții care le citesc, cât și credincioșii care solicită citirea molitfelor trebuie să postească, să fie spovediți și dacă se poate și împărtășiți. Trebuie o atenție deosebită atunci când preoții citesc  Molitfele Sfântului Vasile cel Mare. Din scrierile vechi reținem că  aceste euhologii se citesc cu ajunare, la nevoie și celor care cu adevărat sunt posedați de duhuri necurate.

Pilda zilei

Ecoul vieţii

 Aflându-se în excursie pe munte, o tânără familie a poposit într-o cabană de la marginea unei văi. Băiatul cel mic, supărat pe fratele său, s-a dus în spatele cabanei şi a strigat de ciudă: „Te urăsc!” Dar, imediat, un glas puternic i-a răspuns: „Te urăsc, te urăsc …!”. Speriat, copilul a alergat în casă şi ia povestit tatălui toată păţania, spunându-i că, afară, cineva strigă la el că-l urăşte. Au mers împreună la locul cu pricina, unde tatăl i-a spus fiului său:

– Aici erai când ai auzit că cineva te urăşte?

– Da!

– Ia spune-i că-l iubeşti!

– Te iubesc! – a strigat copilul şi, de îndată, văile i-au răspuns: ‘Te iubesc, te iubesc! …”

– Ţine minte, i-a mai zis tatăl, aşa este şi în viaţă: dacă eşti om rău, numai răutate vei întâlni, dar dacă eşti om bun şi te porţi frumos cu ceilalţi, atunci doar dragoste vei găsi, la tot pasul. Şi, chiar dacă nu vei fi iubit totdeauna de către oameni, în schimb dragostea Domnului va fi mereu cu tine. Să nu uiţi asta! „Când un străin bate, caritatea îi deschide uşa ospitalităţii; odată intrat, îl întâmpină bucuria; odată primit, îl găzduieşte omenia. Pe cel flămând, îl hrăneşte bunătatea; pe cel deznădăjduit, îl călăuzeşte credinţa, iar pe cel tulburat, dragostea.” (Sfântul Ambrozie )

Citește continuarea pe realitateaspirituala.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.