Gândul zilei

„Să ne rugăm pentru cei morți, iar dacă cel mort este păcătos, să i se dezlege păcatele, iar dacă este un drept, să câștige prinos de plată și să mijlocească la Dumnezeu pentru noi.”-Sfântul Ioan Gură de Aur

Știai că?

Moșii de iarnă, sâmbăta pomenirii morților care cade înaintea Duminicii lăsatului sec de carne, la o săptămână după care începe Postul cel Mare al Paștilor. Pentru că mulți dintre drepții Vechiului Testament au murit cu speranța venirii lui Mesia, pe care însă nu L-au văzut, și pentru că, chiar dintre creștini, mulți au murit pe neașteptate, fără spovedanie și împărtășanie, fără pregătirea cu fapte bune, Biserica se roagă pentru ei, mijlocește la Dumnezeu cu slujbe și pomeniri, ca Dumnezeu să fie bun și iertător cu sufletele lor și să-i așeze în ceata drepților. În Postul Paștilor (Păresimi) mai sunt rânduite, pentru pomenirea morților, și sâmbetele a doua, a treia și a patra. În toate aceste sâmbete se pun în rânduiala slujbei cântări speciale pentru pomenirea obștească (generală) a morților, ca și în sâmbăta Moșilor de iarnă (de dinaintea Duminicii înfricoșatei Judecăți), numită și „Sâmbăta sufletelor”, așa cum se numește și sâmbăta „Moșilor de vară“, de dinaintea Pogorârii Duhului Sfânt (a Rusaliilor), pentru că în aceste sâmbete se face pomenire pentru părinții, moșii și strămoșii noștri. Pomenirea morților în Biserici Ortodoxe și în unele păți ale Bisericii române, se mai fac și în sâmbăta numită „a Moșilor de toamnă“ (ultima sâmbătă dinaintea lăsatului sec de Postul Crăciunului). Biserica a consacrat ziua de sâmbătă pentru pomenirea morților. Sâmbăta e ziua în care Mântuitorul a stat în mormânt cu trupul, iar cu sufletul S-a pogorât la iad, ca sa elibereze din el pe toți drepții adormiți. Biserica face pomenirea celor adormiți sâmbăta și pentru că aceasta zi premerge duminicii, ziua Învierii, numită și cea dintâi zi a noii creații sau a opta zi, ziua veșniciei. În postul Sfintelor Paști există și rânduiala sărindarelor, adică a pomelnicelor pe care credincioșii le aduc la biserică, pentru a fi pomenite timp de 40 de zile. Finalul acestor pomeniri se face în Sâmbăta lui Lazăr, dinaintea Duminicii Floriilor.

Pilda zilei

Cerul, pământul și lumea

Într-o zi, un om simplu, cunoscut pentru vița sa curată, a fost întrebat de un vecin:

– Cum faci tu de ești totdeauna atât de mulțumit? Niciodată nu te-am văzut supărat.

– Foarte simplu – a răspuns celălalt, în fiecare dimineață, când mă trezesc, privesc întâi cerul. Așa mi-aduc aminte de Dumnezeu, de milă și de bunătate. Apoi privesc pământul. Astfel îmi amintesc de moarte și de Judecata de Apoi. în cele din urmă, privesc în jurul meu lumea întreagă ce se trezește în fiecare dimineață la viață. Așa mi-aduc aminte de semenii mei, de cei care suferă de boli sau neputințe, de cei ce au o viață mai grea decât a mea și pe care i-aș putea ajuta, în felul acesta mă bucur pentru ceea ce sunt și pentru ceea ce pot face. Bunătatea izvorâtă din dragoste aduce totdeauna liniște și mulțumire, atât în sufletul celui care primește cu recunoștință, cât și în sufletul celui care dăruiește cu drag.

Părintele Paisie Olaru a spus: “Cine este bun mai bun să se facă și cine a biruit ispita să se roage pentru cel care e încă în ispite. ” 

Tradiții și obiceiurii

* Moșii de iarnă, numiți în popor și „Moșii cei mari” sau „Sâmbăta Morților, în această zi se pregătesc colivă, colac și vin, nelipsite de la nicio slujbă de pomenire a morților, alături de pomelnic și lumânări.

Citește continuarea pe realitateaspirituala.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.