Gândul zilei

„Pentru cultura zilelor noastre, „timpul înseamnă bani”, dar pentru noi, creștinii, timpul înseamnă răscumpărarea veșniciei. În fiecare zi noi încercăm să împuținăm păcatul din viața noastră și să sporim neîncetat în inima noastră energia harului lui Dumnezeu, și astfel să punem pe fiece zi a vieții noastre pecetea veșniciei. În fiece zi suntem chemați să facem o sfântă neguțătorie: să schimbăm viața noastră trecătoare cu viața cea veșnică de la Dumnezeu. În fiece zi primim darul timpului și dacă din cele 24 de ore ale zilei, punem deoparte câteva minute, sau poate ore, pe care le dăm rugăciunii, atunci acest timp pe care îl dăruim lui Dumnezeu din toată inima va pecetlui fiece zi a vieții noastre și, în cele din urmă, toată viața noastră va fi umbrită de veșnicie. Rugăciunile noastre vor rămâne veșnic înaintea lui Dumnezeu și ele vor fi mântuirea noastră.” – Arhim. Zaharia Zaharou

Știai că?

Catisme se numesc cele 20 de grupe în care sunt împărţiţi cei 150 de Psalmi ai lui David, în cadrul cultului divin ortodox. Catismele sunt formate din versete de psalmi legate tematic (psalmii dimineţii, ai nopţii etc). Catismele sunt astfel rânduite, încât să poată fi cuprinse în slujbele săptămânii, ca astfel să poată fi parcurse în întregime. În Postul Mare, ele se citesc de două ori. Se citesc în timpul slujbelor celor şapte Laude, începând de la Vecernia de sâmbăta seara, cu catisma întâi şi se termină la Utrenia din sâmbăta următoare. Catismele se mai numesc şi şezănde (καθίσματα, τά- katismata = şezânda) pentru că în timpul citirii lor este permis a nu sta în picioare, ci a şedea în strană.       

Pilda zilei

Un pustnic i-a spus odată Sfântului Siluan Athonitul că „Dumnezeu va pedepsi pe toţi criminalii şi păcătoşii, care vor arde în focul cel veşnic”, iar sfântul i-a răspuns: „Bine. Dar spune-mi, te rog, dacă vei fi în rai şi de acolo vei vedea cum arde cineva în focul iadului, vei mai avea pace?” „Ce să-i faci? E păcatul lor”, a spus pustnicul. La care Sfântul a răspuns: „Iubirea nu poate suferi aceasta. Trebuie să ne rugăm pentru toţi oamenii.” Căci iubirea nu rabdă să piară nici măcar un singur suflet.

Citește continuarea pe realitateaspirituala.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.