România va fi lovită, săptămâna aceasta, de un val de caniculă care face ravagii în alte 44 de țări. Temperaturile vor ajunge la peste 44 de grade Celsius, iar la finalul săptămânii se întorc furtunile. Valul de caniculă va fi însoțit de praf saharian. Fenomenul se numește „cupolă de căldură” și se resimte în aproape toată Europa. În Spania și Croația va fi cod roșu de caniculă, iar în Franța, Italia, Austria, Ungaria și Slovacia este cod portocaliu. 

În România, vremea va începe să se încălzească încă din primele zile ale săptămânii, la început în sudul și vestul țării, iar ulterior și în celelalte regiuni. Pe alocuri, temperaturile vor atinge pragul de caniculă încă de marți, iar de miercuri căldura se va extinde în toată țara.

Nu se va răcori prea mult nici noaptea. În multe zone, în special în orașele mai mari, nopțile vor fi tropicale, cu temperaturi minime ce nu vor scădea sub 20 de grade.

Medicii recomandă vârstnicilor și cardiacilor să evite cât mai mult expunerea la soare. Aceștia recomandă creșterea consumului de apă, între 2 și 4 litri pe zi. Se recomandă de asemenea purtarea hainelor lejere, de preferat albe sau deschise la culoare, dar și evitarea ieșirii din casă în jurul prânzului. Sunt câteva dintre sfaturile medicilor pentru zilele următoare.

În a doua jumătatea a săptămânii, vor fi și perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în mai multe regiuni, fiind posibile furtuni mai puternice, cu vijelii și grindină. Totuși, momentan nu e clar cât de extinse vor fi aceste fenomene.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.