Gândul zilei

„Umple de bucurie inima mea, Fecioară, ceea ce ai primit plinirea bucuriei și ai pierdut grija păcatului”.  – Paraclisul Maicii Domnului

Știai că?

Cățuia este un obiect bisericesc din metal sau lut în care se aprinde tămâia. Este mai mult folosită în mânăstiri și mai ales în Muntele Athos. aceasta este folosită de preot pentru a săvârși o slujbă.

Pilda zilei

Mântuirea şi rugăciunea nu stau în vorbe

Într-o zi, s-au întâlnit într-o bibliotecă trei creştini. Pătrunşi de frumuseţea cărţilor pe care le citeau, nici nu au observat când s-a făcut seară. Când doar ei mai rămăseseră în bibliotecă, au început să discute aprins despre ceea ce citiseră peste zi.
Deodată, lumina s-a stins şi au rămas cufundaţi în întuneric. Unul dintre ei zise:
– Hai să ne rugăm. Să spunem fiecare “Tatăl nostru” şi poate Dumnezeu se va îndura de cel care se roagă mai frumos şi lumina se va aprinde. Ceilalţi doi au fost imediat de acord.
Primul a început să se roage. Ruga sa a fost atât de frumos spusă, dar camera a rămas în continuare în întuneric. Atunci, s-a rugat şi al doilea. Rugăciunea lui nu putea să nu te impresioneze. Cuvintele veneau din suflet, spuse cu multă evlavie, dar lumina a rămas tot stinsă, în sfârşit, a început şi cel de-al treilea să-şi spună rugăciunea.
Doar că, în timp ce rostea cuvintele cu smerenie, liniştit şi cu grijă, s-a ridicat de la masa unde se aflau cu toţii, a plecat încet, pe bâjbâite spre intrare, a găsit tabloul electric, a schimbat siguranţa şi s-a întors, în timp ce el îşi încheia rugăciunea, spunând “Amin!”, întreaga încăpere fu inundată de lumină. Apropiindu-se de prietenii săi, nedumeriţi, le spuse, arătându-le Biblia de pe masă:
– Mai devreme, citeam din Sfânta Scriptură. Când s-a stins lumina, eram tocmai la versetul care spune: “Mântuirea şi rugăciunea nu stau în vorbe”.  

*

Tradiții, obiceiuri și spuse din folclor de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului:

-Sfânta sărbătoare a Adormirii Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare este considerată ziua când lunile călduroase se despart de cele reci.

-Perioada dintre 15 august și 8 septembrie este cunoscută în unele zone sub numele de Sântămării.

-În această zi sunt sărbătoriți și marinarii, căci Maica Domnului este ocrotitoarea aceastora.

-Toți cei plecați la cele veșnice nu sunt uitați, întrucât, în această zi mormintele se tămâiază și se dă de pomană.

-În zona Transilvaniei, femeile se duc de dimineață la biserică cu merinde din recoltă, prune, struguri și colaci pentru a fi sfințiți și a se da se împărțituri în numele celor adormiți.

-Fetele necăsătorite culeg flori și le duc la icoane pentru ca familia să fie ocolită de boli, rele și necazuri. Acestea trebuie să se roage Maicii Domnului cu candela aprinsă pentru un  ursit bun și să poarte în cămașă o crenguță de ferigă sau năprasnic.

-Femeile însărcinate se roagă către Născătoarea de Dumnezeu pentru a avea naștere ușoară și pruncii lor să fie sănătoși și să aibă parte de soartă bună.

-În tradiția populară, această perioadă este prielnică pentru ca agricultorii și cei care se ocupă de muncile pământurilor pentru a face semănatul de toamnă.

-Această sărbătoare vestește sfârșitul anotimpului cald și ciobanii coboară turmele în sate

-În bătrâni, în toate satele, cu două zile înainte de această mare sărbătoare nu se face focul și în caz contrar toți oamenii vor avea parte de boli și perioade de secetă.

-Nu se lucrează în această zi, este mare sărbătoare și gospodarii trebuie să o respecte. Cine nu ține cont de aceasta nu va avea recolte în anul următor și animalele li se vor îmbolnăvi.

-Este interzis scăldatul în ape curgătoare și fetelor să-și taie părul și să-l arunce.

-Se culeg plante de leac în această zi care trebuie preparate pentru medicamente doar de femeile căsătorite sau cu copii.

-Fecioarele care doresc să li se arate jumătatea trebuie să își pună sub pernă un fir de busuioc sau grâu, în funcție de zonă.

-Bărbaților după această perioadă le este interzis să doarmă pe prispa casei sau în păduri. Tot în această perioadă se schimbă pălăria cu căciula, semn că perioada caldă s-a sfârșit.

-Dacă în această zi înfloresc în special trandafirii, toamna ce va veni va fi blândă și călduroasă.

-Oriunde ai merge, în această zi să nu mergi înapoi sau cu spatele ca să nu atragi ghinion sau să te năvălească probleme din trecut.

Sursa: Realitatea Spirituala

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.