Gândul zilei

„Biserica este o corabie, iar creștinii care merg la Sfânta Biserica și intră în ea sunt izbăviți din furtună păcatelor!”- Sfântul Nicodim

Știai că?

Obedniţa este o slujbă religioasă, care se citeşte în mănăstiri de după Ceasul al VI-lea (ora 12), înainte de masa de prânz, în zilele când nu se săvârşeşte Liturghie. Rânduiala slujbei se află în Ceaslov. Se mai numeşte şi Tipica, care, după Sfântul Simeon al Tesalonicului, însemnează „închipuirea Sfintei Liturghii“, deoarece această slujbă ţine uneori locul Liturghiei sau, când se săvârşeşte înaintea Liturghiei, o anticipează, o preînchipuieşte; după alte păreri, Tipika vine de la Psalmii 102 şi 145 şi care se numesc „psalmi tipici“ (preînchipuitori sau mesianici) sau de la Tipic, cartea în care era cuprinsă, pentru că se făcea în locul Liturghiei, ca o pregătire pentru cei ce voiau să se împărtăşească.

Pilda zilei

Ce te costă? 

Un mare înţelept din vechime întrebă într-o zi pe un împărat, care fără vină şi fără pricină era necontenit rău: 
– „Ce te costă să fii bun şi milostiv?” 
La o asemenea întrebare, împăratul neavând ce răspunde, s-a ruşinat, şi de mânie, a dat poruncă să se taie capul înţeleptului. 
Atunci înţeleptul surâzând, i-a zis: 
– „Iată o răutate care are temei, şi de aceea o primesc cu plăcere.” 
Împăratul îl întrebă: 
– „Cum asta?” 
– „Foarte bine – răspunse înţeleptul – această răutate dovedeşte că am dreptate când spun că eşti rău fără vină şi fără pricină”. 
Împăratul a căzut pe gânduri şi, văzând că înţeleptul are dreptate, l-a iertat de pedeapsă, iar el a devenit de atunci bun şi iertător. 

Sursa: Realitatea Spirituala

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.