Gândul zilei

„Voi să nu jigniţi pe nimeni. Când sunteţi jigniţi, smeriţi-vă şi răbdaţi în linişte. Gândiţi-vă că cel ce vă jigneşte are dreptate, fiindcă în multe privinţe suntem păcătoşi înaintea lui Dumnezeu, am făcut multe lucruri rele, pentru care am şi meritat pedeapsă. Chiar dacă jignirea nu este pe potriva păcatelor pe care le-am săvârşit, ziceţi: „Dumnezeule! Păcătos sunt şi vrednic de toate jignirile”. – Sfântul Luca al Crimeei. 

Știai că?

Areopagul din Atena este un deal pleșuv cu înălțimea de 115 metri, situat nu departe de Acropole, spre nord-vest. Cunoaștem că acest deal a fost locul de întrunire al Consiliului Areopagului, ca prima curte supremă și for legislativ al Atenei. Este cunoscut creștinilor mai ales datorită predicii rostite de către Sfântul Apostol Pave în acest loc, cuvântare consemnată în Faptele Apostolilor. Areopagul, ce își avea sediul pe dealul omonim, a fost totodată organul și consiliul suprem de judecată și control în orașul stat Atena și regiunea Attica (sec. VII-V i.C.). În fiecare an erau aleși nouă magistrați numiți archoni care deveneau membri ai acestui consiliu după ce își îndeplineau un an în serviciul statului. În timpuri pre-clasice (înainte de sec. al V-lea i.Hr), Areopagul reprezenta consiliul bătrânilor orașului, similar Senatului Român. În 594 i.Hr., Areopagul a conferit o parte din atribuțiile sale lui Solon în vederea reformei. În 462 i.Hr., Ephialtes prin reformele sale a lipsit Areopagul de cea mai mare parte a atribuțiilor sale, reducându-l la tribunal al crimelor. Din sec. al IV-lea i.Hr, Areopagul dobândește o nouă funcție, aceea de a investiga corupția. Inițial, pe deal se aflau o serie de structuri. În secolul I i.Hr., arhitectul român Vitruvius face referire o clădire antică, acoperită cu pământ până în vremea să. Asemenea majorității instituțiilor din orașele-stat, Areopagul și-a continuat în perioada ocupației românilor. Din secolul I d.Hr. aceștia au limitat din nou autoritatea acestei adunări, consiliul fiind limitat să judece numai acele cazuri îngăduite de români. Pentru întâia dată, românii încep să se numere printre membri consiliului. Tot românii au schimbat numele locului în „Dealul lui Marte”, zeul războiului în mitologia română. În vârful dealului se aflau două mari pietre utilizate în procese: Piatră Mâniei (Furiei), pe care stătea acuzatorul, și Piatră Rușinii, unde stătea acuzatul. Areopagul este cunoscut creștinilor că fiind locul unde Sfântul Apostolul Pavel a ținut predică despre identitatea „Dumnezeului necunoscut”, în timpul activității sale misionare în Atena. 

 Pilda zilei

Cine L-a făcut pe Dumnezeu?

Un tânăr a mers la un bătrân înțelept și l-a întrebat insistent:
– Există Dumnezeu, înțeleptule? Spune-mi, te rog! Tu crezi că există Dumnezeu?
– Desigur! i-a răspuns bătrânul.
– Și crezi că El a făcut lumea?
– Bineînțeles! Cine altcineva s-o fi făcut?!
– Dar pe Dumenzeu cine L-a făcut? a întrebat tânărul.
– Tu!… i-a răspuns cu seriozitate și scurt bătrânul.
Șocat de răspuns, tânărul i-a reproșat atunci:
Eu te întreb pe tine serios, iar tu îmi spui că eu L-am făcut pe Dumnezeu?!…
– Da, și îți spun că și eu vorbesc cât se poate de serios, i-a răspuns acela. Chiar foarte serios îți vorbesc, și ia aminte de ce! Tu, prin toate cele care mă întrebi, arăți că nu cauți să-L afli pe Dumnezeu așa cum e El , ci cauți să afli un dumnezeu așa cum îl vrei tu și cum ți-l închipui tu; potrivit imaginației tale. Acest Dumnezeu pe care tu îl cauți nu este Dumnezeu adevărat. Caută să-L afli pe adevăratul Dumnezeu și să-L primești așa cum este El, nu cum Îl vrei tu! Străduiește-te să devii tu așa cum te vrea Dumnezeu, iar nu să-L modelezi pe El potrivit închipuirii tale! Primește-L așa cum este El și iubește-i voia, potrivit realității și adevărului obiectiv, și atunci Îl vei găsi și Îl vei înțelege pe deplin.         

Sursa: Realitatea Spirituala

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.