Gândul zilei

„Cine nu are ca mamă Biserica nu Îl poate avea pe Dumnezeu ca Tată.” – Sfântul Mucenic Ciprian

Știai că?

Evanghelistar se numeşte cartea de slujbă bisericească, în care sunt cuprinse pericopele sau fragmentele din Evanghelii rânduite pentru a fi citite în cadrul Sfintei Liturghii sau a altor slujbe. Evanghelierul sau Lecţionarul cuprinde şirul evangheliilor care se citesc în fiecare an, rânduite după data schimbătoare a Paştelui, în 35 de tabele calendaristice, aşezate la sfârşitul Evangheliei sau Evangheliar, cum se numeşte cartea care cuprinde pericopele, iar şirul celor 35 de tabele se numeşte Evanghelistar. Evanghelistarul explică cum şi când se urmează citirea Evangheliilor învierii, cu glasurile (adică muzica din Octoih) şi cu voscresnele lor (cântările, imnele de slăvire a lui Hristos care însoţesc citirea textului Evangheliei respective).

Pilda zilei

Frumoase sunt perlele

Ar fi totuși bine să știm că sunt produsul durerii. Fiecare perlă este consecința unei stridii ce a fost rănită de un bob de nisip care a intrat în ea. O stridie care nu a fost rănită nu poate produce perle. În interiorul stridiei, există o substanță numită „nachar” și când un bob de nisip pătrunde în stridie, o acoperă cu straturi de nachar pentru a se proteja. Ca urmare, se formează o perlă frumoasă și strălucitoare.

Te-ai simțit vreodată rănit de vorbele sau faptele cuiva? Ai fost acuzat că ai spus lucruri pe care nu le-ai spus niciodată? Ideile tale au fost respinse sau ridiculizate? Ai fost învinuit pentru greșeli pe care nu le-ai făcut? Ai fost rănit de oamenii de la care te așteptai cel mai puțin? Simți că nu ești prețuit așa cum meriți cu adevărat?

Atunci, iartă și fă din rana ta o perlă. Acoperă-ți rănile cu mai multe straturi de iubire și amintește-ți asta: când rana este acoperită, dinspre tine înspre ceilalți nu vei mai trimite ceea ce au trimis ceilalți către tine din rănile lor. Dimpotrivă, dacă nu o acoperi cu iubire, rana aceea va rămâne deschisă, te va durea tot mai mult pe zi ce trece, te va infecta cu resentimente și amărăciune și, mai rău, nu se va vindeca niciodată, o vei da mai departe fără să vrei. În societatea contemporană putem vedea multe „stridii goale de perle” nu pentru că nu au fost rănite, ci pentru că nu au știut să ierte, să înțeleagă și să transforme durerea într-o perlă.  O perlă este… o rană vindecată de iubire.” ,, Doctore vindecă – te pe tine însuți” (Lc. 4, 23) Așa scrie la Scriptură.

Sursa: Realitatea Spirituala

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.