Gândul zilei

„Postul este recomandat ca mijloc de pregătire a minții și a inimii pentru cultul divin, pentru rugăciunea îndelungată, pentru ridicarea din cele pământești și pentru înduhovnicire. – Sfântul Nectarie de la Eghina

Știai că?

Lăsatul secului pentru Postul Crăciunului numit și postul bucuriei, este un moment important în calendarul creștin ortodox. Acest post pregătește credincioșii pentru sărbătoarea Nașterii Domnului Iisus Hristos, care este una dintre cele mai semnificative sărbători creștine. În acest post, credincioșii se abțin de la anumite alimente. Acesta începe pe dată de 15 noiembrie și durează până la Crăciun. Durata lui este de 40 de zile, inclusiv Ajunul Crăciunului, fiind de asprime mijlocie, cu dezlegări la pește în sărbători și în zilele de sâmbătă și duminică. De la începutul postului şi până la sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului (Vovidenia), pe 21 noiembrie, dar şi în ultima săptămână, 20 – 25 decembire, sunt perioade cu postire mai aspră. Se postește de carne, brânză și ouă, în timp ce lunea, miercurea și vinerea se consumă mâncare fără ulei și fără vin. Pe lângă abţinerea de la mâncărurile „de dulce” şi alte renunţări, cum sunt de pildă, nunțile, Biserica propune un program liturgic în care un loc special îl ocupă colindele tradiţionale. Acest timp amintește de postul de 40 de zile al proorocului Moise și cel al patriarhilor din Vechiul Testament. În schimb în zilele de marți și joi se face dezlegare la untdelemn și vin. Mai mult, sâmbetele și duminicile, până pe 20 decembrie inclusiv se dezleagă de untdelemn, pește și vin. În ziua de Ajun se mănâncă abia seară: grâu fiert îndulcit cu miere, covrigi, turte din făină și fructe. De Crăciun se mănâncă de dulce. Se face dezlegare la pește de praznicul Intrării în Biserică a Maicii Domnului, pe 21 noiembrie, indiferent dacă această sărbătoare va cădea miercurea sau vinerea. În acest an praznicul Intrării în Biserică a Maicii Domnului va fi într-o zi de marți. Credincioșii pot mânca pește în zilele de luni, miercuri și vineri ale acestui post, doar dacă în aceste zile cade hramul bisericii de care aparțin. 

Pilda zilei

Dragostea robului pentru stăpân

Pe timpul împărăţiei romane, un rob care ţinea mult la stăpânul său, văzând că duşmanii lui au izbutit şi l-au condamnat la moarte, s-a hotărât să-l scape chiar cu jertfa vieţii.
S-a dus de grabă acasă, a îmbrăcat hainele stăpânului său şi, înfăţişându-se acelor duşmani, le-a zis:
– „Iată, eu sunt cel pe care voi l-aţi osândit la moarte, luaţi-mă şi ucideţi-mă!”
Ei l-au luat şi i-au ucis.
Tot asemenea s-a jertfit Mântuitorul nostru pentru noi. Când a văzut că după păcatele noastre suntem sortiţi la o moarte veşnică, s-a îmbrăcat în chipul nostru, s-a pus cu deplină voie în faţa duşmanilor şi a murit pentru noi.

Sursa: Realitatea Spirituala

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.