Instituțiile și autoritățile publice centrale și locale vor fi obligate să publice pe pagina proprie de internet rapoartele Curții de Conturi care le vizează, potrivit unui proiect de lege depus de deputatul USR Mihai Botez. În acest fel, cetățenii vor fi mai bine informați cu privire la un aspect esențial din activitatea instituțiilor și autorităților publice centrale și locale: modul de gestionare a resurselor publice.

„Rapoartele Curții de Conturi reprezintă o oglindă a activității unei primării sau unui minister, iar aceasta nu trebuie ascunsă, ci afișată, transparent, pe site. Cetățenii sunt cei care pot pune presiune pe primar și decidenți să îndrepte neregulile găsite de Curtea de Conturi, dar, pentru a putea cere aceste lucruri, cetățenii trebuie să fie la curent cu aceste rapoarte. Proiectul meu de lege obligă instituțiile publice la transparență și dă posibilitatea cetățenilor să fie informați și să evalueze actul de decizie și administrație”, declară deputatul USR Mihai Botez.

Proiectul modifică Legea 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, în sensul introducerii în categoria informațiilor comunicate din oficiu de autorități și instituții publice a rapoartelor de audit ale Curții de Conturi. Tot în categoria informațiilor comunicate din oficiu ar urma să intre și rapoartele de follow-up ale Curții de Conturi, prin care entitatea de control arată cum au fost implementate recomandările formulate în raportul de audit și impactul lor asupra activității autorității/instituției publice.

Într-o societate democratică, accesul liber și neîngrădit la informațiile de interes public constituie regula, iar cetățenii trebuie să beneficieze de toate pârghiile pentru a urmări cum sunt respectate legile, mai ales când este vorba de gestionarea resurselor publice.

 

Sursa: Realitatea Din USR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.