Forţele aeriene ucrainene au anunţat marţi că au distrus o navă a flotei ruse în Marea Neagră suspectată că transporta drone iraniene folosite de Moscova în conflictul cu Kievul, notează AFP.

UPDATE 12:26 – Moscova confirmă avarierea unei nave de război

Ministerul rus al Apărării a confirmat avarierea uneia dintre navele sale de război în urma unui atac ucrainean care a vizat un port în Peninsula Crimeea de la Marea Neagră ocupată de Rusia, informează marţi agenţia DPA. 

Nava mare de debarcare Novocerkassk, care face parte din Flota rusă a Mării Negre, a fost lovită în atacuri aeriene ucrainene, a declarat ministerul citat marţi de agenţia de presă de stat rusă TASS.

Amploarea avariei suferite de navă în oraşul-port Feodosia era iniţial neclară.

Potrivit guvernatorului Crimeei numit de Rusia, o persoană a fost ucisă şi alte două rănite în atac.

UPDATE 11:08 – Ucraina neagă capturarea unui oraş cheie de lângă Doneţk de către forţele ruse

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat că trupele sale au capturat oraşul cheie Mariinka din estul Ucrainei – o afirmaţie imediat respinsă de Kiev.

Şoigu i-a spus preşedintelui rus Vladimir Putin că unităţile de asalt au ocupat zona „puternic fortificată” din afara Doneţk, o capitală regională deţinută de Rusia.

Dar purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Oleksandr Shtupun, a declarat că „luptele pentru Mariinka” continuă.

Mariinka – văzută ca o poartă spre Doneţk – a fost aproape complet distrusă.

Într-o evoluţie separată, conducătorul rus al Crimeei, peninsula de sud a Ucrainei capturată de Moscova în 2014, a raportat un „atac inamic” şi un incendiu în portul Feodosia la primele ore ale zilei de marţi.

Şeful Forţelor Aeriene Ucrainene a declarat că avioanele sale de luptă au distrus o navă de război.

„Marea navă de debarcare Novocerkassk” a fost „distrusă” de piloţii forţelor aeriene, au anunţat acestea pe mesageria Telegram.

„Oamenii spun că transporta Shahed”, drone explozive iraniene, folosite masiv de Rusia împotriva Ucrainei, a adăugat sursa.

Armata nu a precizat locaţia loviturii, dar comandantul forţelor aeriene, Mîkola Oleşciuk, a transmis o înregistrare video care arată o explozie urmată de flăcări la baza navală rusă Feodosia, situată la Marea Neagră în Peninsula Crimeea ocupată.

Şeful „Republicii Crimeea”, Serghei Aksionov, a confirmat că a avut loc un atac la Feodosia.

„Un atac inamic a fost efectuat în sectorul Feodosia. Sectorul portului este izolat”, a declarat responsabilul rus pe Telegram, asigurând că „detonaţia s-a încheiat” şi că „focul este ţinut sub control”.

Aksionov nu a precizat natura pagubelor, dar a subliniat că „locuitorii mai multor case” urmau să fie „evacuaţi”.

Ucraina efectuează frecvent lovituri în Crimeea, vizând în special dispozitivul militar rus. În aprilie 2022, a trimis la fund crucişătorul Moskva, nava amiral a flotei ruse din Marea Neagră. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.