Pilda zilei

Pildă bună la început de nou an

Un om dormea în colibă lui, când dintr-odată, într-o noapte, camera s-a umplut de Lumina și i-a apărut Dumnezeu.

Domnul i-a cerut să facă o muncă pentru el și i-a arătat o stanca mare din față colibei.

I-a explicat că va trebui să împingă piatră zilnic, cu toate puterile sale, ceea ce omul a și făcut.

Mulți ani a muncit din greu, de la răsăritul la apusul soarelui, împingea din toate puterile, cu umerii proptiți pe suprafață masivă și rece a stâncii de neclinitit.

În fiecare noapte bărbatul se întorcea trist și istovit în colibă lui, simțind că întreagă zi a irosit-o degeaba.

Tocmai când bărbatul era mai descurajat, “adversarul” (Satana) a decis să-și facă apariția în gândurile plicitisite ale acestuia :

– De atâta timp împingi piatră și ea nici nu s-a clintit.

Așa încât omul a rămas cu impresia că sarcina lui este imposibil de realizat și că toată muncă lui va fi un eșec.

Aceste idei l-au deprimat și descurajat pe bărbat.

“Adversarul” i-a spus:

– De ce te distrugi singur pentru asta? Petrece-ți timpul făcând doar un efort minim și te vei simți mai bine.

Bărbatul ostenit tocmai așa își propusese să facă, dar înainte de asta a decis să se roage și să-și spună pasul lui Domnului.

– Doamne, a spus, am muncit mult și greu pentru Ține, adunându-mi toate puterile să fac ce mi-ai cerut. Acuma, după atâta timp, nu am reușit să mișc piatră nici cu jumătate de milimetru. Cu ce am greșit? De ce am eșuat?”

Domnul i-a răspuns înțelegător:

– Prietene, când ți-am cerut să-mi slujeșți și tu ai acceptat, ți-am spus că sarcina ta era să împingi cu toate puterile în stanca, ceea ce ai și făcut.

Niciodată nu am spus că aștept că tu să o mișți. Sarcina ta era doar să împingi.

Și acum vii la Mine obosit spunând că ai eșuat. Dar chiar asta e realitatea??? Privește la ține…

Brațele îți sunt puternice și musculoase, spatele e vânjos și bronzat, mâinile îți sunt bătătorite de atâta apăsare, picioarele ți-au devenit solide și puternice.

Te-ai dezvoltat mult și capacitățile tale sunt peste ce te-ai fi putut aștepta să ai.

Adevărat, nu ai mișcat stanca. Dar vocația ta a fost să mă asculți și să împingi, că să-ți pui la încercare credință și încrederea în înțelepciunea Mea.

Ceea ce ai și făcut. Acum Eu, prietene, voi mută stanca.

Câteodată, când auzim cuvântul lui Dumnezeu, avem tendința să ne folosim gândirea pentru a descifra ce vrea El, când, de obicei, El nu ne cere decât simplă ascultare și încredere în El.

Cu toate că noi credem că prin credință mutăm munțîi, de fapt tot Dumnezeu este cel care ii mută din loc.

“Dumnezeu nu ne cere minuni. Acelea le face El.” – Arsenie Boca

Tradiții și obiceiuri pentru prima zi a anului

-În prima zi a noului an, creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Vasile cel Mare, o zi de sărbătoare încărcată de datini și superstiții. Potrivit tradiției, cum va fi ziua de 1 ianuarie va descrie cât de bine îți va merge în anul ce urmează.

-Una dintre cele mai cunoscute tradiții de pe 1 ianuarie este să verşi vin pe masă, să spargi un pahar alb, să răstorni cutia de chibrituri și să dai de pomană unei persoane nevoiașe, ca să ai parte de noroc toate cele 12 luni.

-De asemenea, superstițioșii sunt de părere că, de Sfântul Vasile, după ce te speli pe faţă, dimineața, trebuie să te ştergi cu un prosop în care să pui un ban de aur sau de argint. Dacă vei face asta, atunci vei fi curat şi sănătos tot anul.

-O altă tradiție spune că prima persoană care îți intră în casă, de Anul Nou, trebuie să fie un bărbat, ca să ai parte de noroc și prosperitate.

-Conform tradiţiei populare, cum e ziua de Anul Nou, aşa va fi tot anul: dacă ninge, va fi un an îmbelşugat, iar dacă e senin, oamenii vor fi sănătoşi tot restul anului.

-În mediul rural, copiii merg la colindat în prima zi a anului, cu Sorcova sau Plugușorul, pentru a le aduce oamenilor noroc bun în casă.

Sursa: Realitatea Spirituala

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.