Statul român face primul pas concret pentru recuperarea prejudiciului în dosarul „Roșia Montană”, potrivit unor surse citate de Realitatea Plus. ANAF a pus sechestru pe participația de peste 80% din capital deținută de compania Gabriel Resources la societatea românească Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), pentru a recupera 10 milioane de dolari, suma stabilită de instanțele internaționale. 

Tribunalul Arbitral de la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) a obligat Gabriel Resources, pe 8 martie, să plătească statului român aproximativ 10 milioane de dolari în taxe și cheltuieli de judecată, în urma victoriei României.

Hotărârea este obligatorie pentru părți, iar ANAF a trimis o notificare de plată către Gabriel Resources, iar ulterior a instituit sechestru asigurător pe participația de 80,69% a acestora la RMGC, acțiunile neputând fi vândute sau transferate de către compania minieră, arată Profit.ro.

 În replică, Gabriel Resources a transmis că, în opinia sa, măsura instituirii sechestrului este prematură și prezintă nereguli procedurale, precizând că intenționează să o conteste.

Restul acțiunilor, în cotă de 19,31% din capital, sunt în posesia societății românești de stat Minvest Roșia Montană, controlată de Ministerul Economiei.

Sursa: Newsinn

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.