Aproape două treimi dintre români cred că ţara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu graniţele terestre în Schengen, dar unele state europene blochează primirea României din motive economice, conform unui sondaj realizat de INSCOP.

30.1% dintre români cred că România nu a fost încă admisă cu graniţele terestre în spaţiul Schengen pentru că ţara noastră nu a îndeplinit toate criteriile necesare.  60.1% sunt de părere că România a îndeplinit toate criteriile, dar unele state europene îi blochează accesul complet în Schengen din motive economice. 9.8% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.

Sunt de părere că România a îndeplinit toate criteriile, dar unele state europene blochează primirea României cu graniţele terestre în Schengen 67% dintre bărbaţi şi 54% dintre femei. Împărăşesc această părere 62% dintre tinerii între 18 şi 29 de ani, 52% dintre persoanele cu vârsta între 30 şi 44 de ani, 58% dintre cei cu vârsta între  45 şi 59 de ani şi 67% dintre cei peste 60 de ani.

De asemenea, 42% dintre persoanele cu studii primare, 63% dintre cei cu studii medii şi 61% dintre cei cu studii superioare cred că România a îndeplinit toate criteriile, dar unele state europene blochează aderarea completă a ţării în Schengen. Aceeaşi opinie o au 55% dintre persoanele cu venituri mici şi foarte mici, 60% dintre cei cu venituri medii şi 68% dintre cei cu venituri mari şi foarte mari.

”Majoritatea românilor (60%) este de părere că aderarea parţială la spaţiul Schengen (fără graniţe terestre) este determinată de blocajul unor state europene la adresa României. Doar 30% cred că România nu a îndeplinit toate criteriile pentru aderarea cu graniţele terestre. Frustrarea populaţiei pe acest subiect rămâne una ridicată şi pe deplin justificată în condiţiile în care nici blocarea ani de zile a accederii la spaţiul Schengen, nici aderarea parţială nu au fost explicate în mod credibil de puţinele state ostile României. Acest sentiment este amplificat şi de faptul că în acest moment, o singură ţară, Austria, blochează aderarea cu graniţele terestre, majoritatea statelor membre, precum şi toate instituţiile europene exprimându-şi în mod repetat sprijinul pentru aderarea deplină a ţării noastre la spaţiul Schengen”, afirmă Remus Ştefureac, director INSCOP Research.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research. Datele au fost culese în perioada 12 – 20 aprilie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului. Volumul eşantionului simplu, stratificat, este de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste.

Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,95 %, la un grad de încredere de 95%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.