Toți elevii din București se pot întoarce, oficial, la școală, începând de mâine. Aceasta este decizia anunțată de prefectul Capitalei, Alin Stoica, la finalul Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU). 

Anterior acestei declarații, Stoica anunţa că a convocat CMBSU având în vedere că incidenţa cazurilor de COVID-19, din Capitală, s-a menţinut și astăzi, pentru a doua zi consecutiv, sub 1 la mia de locuitori.

Astfel, potrivit Direcției de Sănătate Publică (DSP) București rata de incidenţă a infecţiilor cu virusul SARS-CoV-2, în Capitală, a ajus, astăzi, la 0,89 la mia de locuitori. Cu o zi înainte, rata de infectare a fost de 0,94 de cazuri la mie.

Vă reamintim că ordinul comun al ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, şi ministrului Sănătăţii, Ioana Mihăilă, care prevede că prezenţa fizică nediferenţiată în şcoli s-ar putea face încă de a doua zi după înregistrarea unei rate de infectare mai mică de 1 la mie a fost publicat, luni, 17 mai, în Monitorul Oficial.

Potrivit ordinului, scenariul de funcţionare al unităţii/instituţiei de învăţământ, pe parcursul anului şcolar/universitar, se va actualiza în funcţie de situaţie epidemiologică, cu excepţia situaţiei în care localitatea intră în carantină.

Direcţiile de specialitate din Ministerul Educaţiei şi din Ministerul Sănătăţii, precum şi direcţiile de sănătate publică judeţene/a Municipiului Bucureşti, inspectoratele şcolare judeţene/al Municipiului Bucureşti, unităţile de învăţământ preuniversitare vor duce la îndeplinire prevederile ordinului comun.

Varianta inițială a acestui articol era: „Scenariul de funcționare al unității/instituției de învățământ pe parcursul anului școlar/universitar se va actualiza săptămânal, cu referință la fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, prin raportare la prevederile art. 3, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

Ulterior, în cursul serii de luni, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a făcut câteva precizări legate de noile schimbări în calculul scenariilor pentru școli. 

Astfel, Cîmpeanu a spus că s-a renunțat la cadenţa săptămânală a scenariilor pentru şcoli, care se stabilea luându-se în calcul rata de infectare din fiecare zi de vineri, în interesul elevilor, în contextul în care realitatea epidemiologică este în continuă schimbare.

„Am renunţat la sintagma „săptămânal, cu raportare la fiecare zi de vineri”. Acestea sunt cuvintele care au ieşit din ce exista până acum. Sigur că nu există variantă perfectă, am susţinut cadenţa săptămânală şi raportare la ziua de vineri, dar în urma unor solicitări insistente cu argumentul că dacă, de exemplu, de luni, Bucureştiul este sub rata de infectare de 1 la mie, de ce trebuie să sufere copiii toată săptămâna neavând acces la şcoală?… După care au fost şi celelalte păreri: „de ce ne spuneţi de duminică ce trebuie să facem miercuri?”. Încercăm să ne adaptăm la o realitate într-o continuă schimbare, având în minte în permanenţă interesul elevului. Pe mine nu o să mă convingă nimeni că elevii nu înregistrează pierderi rămânând în sistem online. Tocmai de aceea, prin orice mijloace, şi apreciez înţelegerea ministrului Sănătăţii, dorim să dăm posibilitatea de a merge la şcoală, fără să îi obligăm pe cei care au simptome sau vulnerabilităţi să meargă la şcoală”, a afirmat Cîmpeanu, la un post TV.

Potrivit ministrului Educației, regula săptămânală avea şi neajunsul că scenariul nu putea fi schimbat în timpul săptămânii, în cazul în care rata de infectare ar fi crescut până vineri „la 2, la 3, la 4 sau la 5 la mie”, ceea ce nu era normal.

Citește și Rata de infectare din Capitală a SCĂZUT sub 1 la mie. Când s-ar putea întoarce la cursuri toți elevii – ANUNȚUL ministrului Educației

 

Sursa: Realitatea de Bucuresti

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.