Gândul zilei

„Singurele noastre arme sunt numai cele duhovnicești: rugăciunea, smerenia, dragostea, dar și mărturisirea. Nu se poate dragoste fără mărturisire. Dragostea este jertfitoare, iar noi dacă ne temem să mărturisim adevărul, ce jertfă mai avem? Sau dacă nu ne pasă de aproapele nostru care este în neștiință și noi nu îl informăm și îl lăsăm să cadă pradă acestui sistem, ce dragoste mai avem?

Cei care se mai luptă astăzi să trezească pe fratele lor, care nu au rămas nepăsători față de viitorul unei nații și al unei Biserici, aceia sunt fii ai dragostei lui Dumnezeu, care își pun viața pentru frații lor.”- Arhim. Iustin Pârvu

Știai că?

Axion (axion = vrednic, care merită) este imnul care se cântă în cinstea Sfintei Fecioare, îndată după săvârşirea Sfintei Jertfe, la Liturghia ortodoxă (a Sf. Ioan Hrisostom). Originea Axionului se află în diferitele imne care însoţeau încă din vechime pomenirea nominală a Sfintei Fecioare în cursul rugăciunii de mijlocire, ca o manifestare spontană a sentimentelor iubire faţă de Prea Sfânta Născătoare de Dumnezeu. Din Axionul obişnuit, astăzi s-a întrebuinţat mai întâi numai de la partea a doua („Ceea ce eşti mai cinstită…“), text care se află în irmosul Cântării a noua, ce aparţine lui Cosma de Maiuma (Aghiopolitul), sec. VIII, şi care a fost cântat mai întâi în slujba Utreniei şi în alte slujbe. Ulterior, şi anume după sec. X, el s-a amplificat cu partea de la început („Cuvine-se cu adevărat…) a cărei origine se crede că se află în pietatea călugărilor de la Athos (Sf. Munte).

Pilda zilei

Împăcarea celor răzvrătiţi

Un împărat avea o întinsă împărăţie. Într-o zi, supuşii unui ţinut întreg se răzvrătiră împotriva împăratului. Se ţinu atunci un sfat mare. Unii sfetnici ziseră că să se pornească război împotriva răzvrătiţilor, alţii ca să li se dea pedepse grele. Singur fiul împăratului, zise:

– Tată, lasă-mă să mă duc eu la ei. Cred că prin răbdare, bunătate şi iubire, să-i aduc iarăşi la ascultare.

Tatăl răspunse:

– „Tu ai dreptate, fiul meu.”

Şi fiul a plecat şi, făcând aşa precum a zis, a împăcat pe cei răzvrătiţi.

Împărăţia întinsă e lumea, împăratul e Dumnezeu, cei răzvrătiţi împotriva împăratului suntem noi, iar fiul împăratului e chiar Mântuitorul nostru Iisus Hristos; prin jertfa Lui de iertare şi dragoste, ne poate împăca cu Dumnezeu, dându-ne astfel mântuirea din păcate.

Citește continuarea pe realitateaspirituala.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.