Este a cincea zi de grevă la STB, iar transportul public de suprafață din Capitală este în continuare paralizat. 

STB va trece la sancțiuni împotriva celor care refuză să iasă pe traseu, mergându-se până la desfacerea contractului de muncă

Conducerea Societății de Transport București urmează să treacă la sanctiuni administrative și disciplinare care pot merge până la desfacerea contractelor de muncă. Potrivit conducerii, se vorbeste deja de pierderi de 20 de milioane de lei, compania riscand sa intra in insolventa. Mai mult, potrivit directorului Crit, exista riscul sa ramana fara bani de salarii.

„Azi sunt pe traseu mai putine autovehicule decat ieri. Aceste cca 150 de vehicule, maine, in zi de lucru, vor deveni cca 10%. Va fi o mare problema. Am facut o solicitare ieri catre Consiliul de administratie, am primit aseara un raspuns prin care ni s-a conditionat aceasta intalnire cu incetarea conflictului. Ne-am conssultat cu oamenii si s-a ajuns la concluzia ca nu se pune problema de asa ceva. Solutia de rezolvare este revocarea sau demisia acestui director general”, a declarat Vasile Petrariu, liderul principalului sindicat STB.

Intrebat daca au fost presiuni asupra angajatilor sa nu iasa pe traseu, Petrariu a replicat: „Nu, aceasta manipulare ca cei care sunt acum in curtea unitatii ca fac presiuni sa nu iasa pe traseu nu e reala. Posibil sa fi fost cateva incidente.”

Intrebat cand ar putea sa ia sfarsit greva daca directorul general, Adrian Crit, nu-si da demiaia, acesta a raspuns: „Nici maine nu vor lucra daca nu-si da demisia sau nu va fi revocat. Demisia directorului general inseamna deblocarea acestei situatii, apoi vor incepe discutiile cu cei care vor fi mandadati sa negocieze. Salariatii vor decide in continuare ce se va intampla.”

Duminica seara, in jurul orei 21:00, a avut loc o intalnire intre liderii sindicatului, invitati la negocieri de compania STB. 

Negocierile sunt conditionate, insa, de reluarea programului de lucru. Asta, spun protestatarii, le arata ca autoritatile si conducerea STB nu vor sa rezolve acest conflict. 

La această oră, doar un sfert dintre șoferi și vatmani lucrează, iar printre ei se numără și 23 de șoferi de autobuz. 

Pe traseele bucureștene au ieșit doar 188 de tramvaie, troleibuze și autobuze. 

Protestatarii cer demiterea directorului STB, Adrian Criț, și îmbunătățirea condițiilor de muncă. 

Între timp, sindicaliștii refuză să poarte negocieri cu conducerea societății de transport și spun că nu renunță la grevă până ce Criț nu va fi demis. 

Directorul STB, Adrian Criț, spune că persoanele care au provocat greva vor ajunge în fața unei comisii de disciplină. Doar că nu se știe când. 

„Vom identifica persoanele responsabile, vom declanșa cercetarea disciplinară a celor care au declanșat această grevă. Nu putem lucra decât în zilele lucrătoare, noi nu putem semna documente oficiale decât cu aprobarea AGA petru o zi de weekend”, a precizat Adrian Criț, în condițiile în care ziua de 24 ianuarie este zi liberă legal.

Sindicaliștii au fost chemați la discuții astăzi, la ora 9.00.

Sursa: Realitatea de Bucuresti

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.