Criza gunoaielor ar putea escalada în ultimele zile ale anului, ca urmare a impasului decizional creat de edilul general Nicușor Dan și susținut de primarii de sector ai municipiului București. Într-o intervenție în direct la Culisele Statului Paralel, prefectul Toni Greblă a afirmat că, în urma discuțiilor din ultimele zile nu s-a prefigurat o soluție. Mai mult, Greblă a afirmat că propunerile venite din partea unor edili de sector sunt nu numai nerealiste, dar și neeconomice.

„Îngrijorarea rămâne, dar sper să fie depășit acest impas, este nevoie de un efort conjugat din partea mai multor factori, azi am atras din nou atenția asupra necesității de a fi reluat, după Crăciun, dialogul cu primarul general, cu primarii de sector, firmele de colectare si cu Min. Mediului, pentru a găsi o soluție. Numai astfel putem găsi, sper eu, o rezolvare pe termen lung
Văd că o parte din autoritățile locale dau dovadă de totală opacitate în ceea ce privește găsirea unor soluții, iar unele dintre ele sunt complet neeconomice și neprofitabile bucureștenilor”  a afirmat Toni Greblă, într-o intervenție la Realitatea Plus.

„Eu atrag atenția autorităților locale de mai multă vreme. Le-am solicitat insistent ca săptămâna viitoare să avem o nouă întâlnire, pentru a găsi o soluție rezonabilă pentru această problem foarte gravă a Bucureștiului. Mijloacele legale există, pentru a se evita situația de a ajunge să avem gunoaie pe străzi, dar speră să nu ajunge aici, eu cred că putem găsi o soluție rezonabilă, luată prin consens si colaborare între toți factorii implicați, inclusiv Ministerul Mediului”, a mai precizat prefectul.

ACTIVIST DE MEDIU: TRANSPORTATEA GUNOIULUI DIN SECTORUL 1 LA BĂICOI, RISC MAJOR PENTRU MEDIU

Tot la „Culisele Statului Paralel”, activistul de mediu Valentin Basarebeanu a afirmat că ideea primarului sectorului 1, Clotilde Armand, de a transport mii de tone de deșeuri la groapa din localitatea prahoveană Băicoi, este si costisitoare, si poluantă.

„Ca să vă dați seama, vorbim de 4.000 de tone pe zi, între 300 și 400 de camioane care ar trebui să facă zilnic naveta spre Băicoi. Cu atît mai mult că nu este vorba de camioane speciale, ci unele obișnuite, cu care se cară și grâu. Tocmai de aceea, există si riscul unor scurgeri toxice, care vor ajunge în rigolele drumurilor, apar astfel cheltuielie de anihilare. (…) Eu nu cred că situația colectării selective în București se va rezola până pe 30 decembrie, când problema trenează de peste 6 luni,” a afirmat Basarabeanu.

FOST ȘEF AL GĂRZII DE MEDIU: BUCUREȘTENII SUNT INTOXICAȚI CU GAZ METAN

Tot la Culisele Statului Paralel, fostul șef al Gărzii de Mediu, Octavian Marius Popa, a afirmat că toate aceste tergiversări legate de rezolvarea serioasă a problemei gunaoielor se face pe seama sănătății oamenilor.

„Situația este mult mai gravă. Bucureștenii si ilfovenii, dar și din Băicoi sau alte localități, sunt efectiv otrăviși fără să-și dea seama. Ei simt doar că miroase urât. Eu vă spun științific: dacă nu respecți succesiune straturilor de pământ si deșuri, se produce gaz metan. Acela nu miroase si oamenii nu-l simt, ei simt alte mirosuri colaterale, de la alte gunoaie, dar acela este cel mai toxic. Acolo este moarte curată. Garda de Mediu nu monitorizează gazul metan, ci doar pulberi. De aceea este obligatorie respectarea unei succesiuni a straturilor de pământ.” a afirmat fostul șef al Gărzii de Mediu.

Sursa: Realitatea de Bucuresti

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.