Invităm fiecare suflet creștin să ia parte la slujbele din cadrul fiecărei biserici în sfânta zi de duminică!

Gândul zilei

„Cel ce își curăță trupul său prin înfrânare, își face din mânie și poftă izvor de virtuți prin iubire dumnezeiască și își prezintă mintea lui Dumnezeu, purificată prin rugăciune, acela dobândește și vede în sine harul promis celor curați cu inima.” –  Sfântului Ierarh Grigorie Palama

 Știai că?

Cateheza este disciplina care se ocupă cu transmiterea învățăturii de credință. Și scopul principal al acesteia este luminarea minții omului. De a-l ajuta să dobândească învățătura Evangheliei lui Hristos, prin care și numai prin care, acesta poate ajunge la desăvârșire: „Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu și de folos spre învățătură, spre mustrare, spre îndreptare, spre înțelepțirea cea întru dreptate. Astfel ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârșit, bine pregătit pentru orice lucru bun” (2 Timotei 3,16-17). Cateheza este foarte importantă, în iconomia mântuirii poporului lui Dumnezeu, întrucât, tot creștinul trebuie să ajungă să Îl cunoască. Și, totodată, să se cunoască și pe sine însuși, ca făptură dihotomică (trup și suflet), ce este așteptată să se întoarcă la locul său de obârșie, care este Împărăția Cerurilor.

Pilda zilei

Postul

Postul nu este plăcut omului bogat, dar este plăcut celui sărac.
Postul nu este plăcut omului leneș, dar este plăcut celui muncitor.
Postul nu este plăcut oaspeților, dar este plăcut drumeților.
Postul este lungime de viață.
Postul este înviorare a trupului și înălțare a sufletului spre taine nepătrunse.
Postul este fericire a trupului și strălucire a sufletului.
Postul este armonie între trup și suflet, cu sănătate îndelungată.
Prin post cunoști pe om. Prin post cunoști natura.
Prin post dai întâietate celui cu întâietate.
Prin post cunoști taina lumii, prin post cunoști pe satana, prin post cunoști pe Dumnezeu și pe tine însuți. Prin post descătușezi trupul de lăcomie, de lene, de furt, de minciună, de pizmă, de răutate, de sudalmă, de batjocură, de fumat, de beție, de indiferentism.
Prin post sufletul se înalță la slavă, pășind pe culmile cele mai îndrăznețe față de muritori, capabil de fapte mari față de tot omul ce este în suferință, capabil să înfrunte pe blasfemitorii de om și de Dumnezeu, capabil să schimbe mersul de la rău spre bine, capabil să facă minuni pe pământ, precum s-a și făcut întotdeauna și se fac și acum de cei ce-l respectă.
Postul nu este o schingiuire a trupului ci o adevărată hrană plină de viață.
Postul nu este pentru cei proști, ci pentru tot omul și mai ales pentru cel înțelept, că înțeleptul își iubește viața și ca atare trebuie să iubească postul.
Postul este o scânteie pe pământ și cine o vede își va aprinde lumânarea la ea, ca prin lumina ei să poată păși în viață și să treacă din fericire în fericire. Cine urăște postul, se urăște pe sine! Postul singur nu este de ajuns niciodată, pentru ca omul să poată fi socotit ca stăpân pe sine și a fi și pe calea mântuirii. Luat singur, nu poate fi socotit decât ca acel om ce a desprins din funia puternică o fâșie și a legat dobitocul, socotind a fi de ajuns, iar restul de funie a pus-o în cui. Dar dobitocul a rupt fâșia și a intrat în grădină, i-a făcut mare stricăciune pe când omul dormea, ca apoi ducându-se în lucernă a mâncat până a crăpat. Dacă ar fi fost legat cu întreaga funie în fâșiile ei nedesprinse, nu s-ar fi întâmplat nici paguba și nici moartea dobitocului. Astfel este și trupul ce este legat numai cu postul și nu cu întregimea faptelor legate de fâșia postului. De fâșia postului știm că se învecinează și chiar soră este cu fâșia – milostenia. Cu aceste fâșii, postul și milostenia se învecinează și sunt surori chiar cu dreptatea și adevărul, iar cu acestea se învecinează lumina și iubirea și pe deasupra tuturor pe care le îmbrățișează este dragostea de Dumnezeu cu toate poruncile Evangheliei. Aceste 7 vițe formează pentru creștin cea mai bună frânghie pentru a lega trupul de a nu cădea în vicii, la stricăciune și moarte, iar sufletul se va putea înălța pe culmile cele mai înaripate până la lumina cea mai apropiată a Dumnezeirii.

Citește continuarea pe realitateaspirituala.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.